Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe Ford Transit Custom biedt ondernemers de keuze

Ford presenteert de nieuwe Transit Custom, een volgende generatie van de in Europa bestverkochte bestelauto. Het grootste nieuws is de elektrische E-Transit Custom met tot 327 kilometer rijbereik, daarnaast zijn er een plug-in hybride aandrijflijn en diverse varianten met zuinige EcoBlue-dieselmotor. Eén ding is duidelijk: er is keuze genoeg. Maar welke keuze is de beste?

Hoewel nog veel ondernemers kiezen voor een traditionele aandrijving zijn de elektrische en plug-in hybride Transit Custom bepaald geen compliance cars. Ze zijn gemaakt voor dagelijks gebruik door echte vaklieden, wat onder meer bewezen wordt door het riante trekgewicht. De E-Transit Custom en Plug-in Hybrid mogen maar liefst 2,3 ton trekken, de diesels zelfs tot 2,8 ton. Door de vloer te verlagen realiseerde Ford een laadruimte met betere verhoudingen terwijl de wagenhoogte beneden de 2 meter blijft. Dat biedt grote voordelen in stedelijk gebied en parkeergarages. Een onafhankelijke wielophanging rondom zorgt ervoor dat elke nieuwe Ford Transit Custom rijdt zoals je van een Ford mag verwachten.

327 kilometer elektrisch rijbereik

De elektrische Ford E-Transit Custom is verkrijgbaar met 136 pk of 217 pk vermogen. Het maximale rijbereik bedraagt 327 kilometer volgens de WLTP-testcyclus. Onderzoek door Ford Pro, op basis van échte gebruikersdata, laat zien dat dit ruim vier keer zoveel is als de gemiddelde bestuurder van een bedrijfswagen per dag aflegt.

Dankzij de standaard driefasige boordlader is het batterijpakket in 7,8 uur volledig op te laden. Door ’s nachts op te laden behoren tankstops in principe tot het verleden. Moet je toch eens onderweg bijladen, dan levert het snellaadvermogen tot 125 kW al 38 kilometer actieradius op in slechts 5 minuten. Daarvoor is uiteraard wel een krachtige lader vereist.

Elektrisch rijden is niet alleen gunstig voor klimaat en milieu, het levert de bestuurder extra comfort op. Uiteraard is het geluidsniveau in de cabine aangenaam laag, dankzij de standaard aanwezige pre-conditionering kan deze werkplek nog vóór de rit begint worden verwarmd of gekoeld. Dat scheelt krabben in de winter en zweten in de zomer. Ook beschikt de E-Transit Custom over Pro Power Onboard, een 230V stopcontact dat elektrische apparaten tot 2,3 kW van stroom kan voorzien.

Beste van beide werelden

Wie dagelijks weinig rijdt, maar wel incidenteel een groot rijbereik nodig heeft kan kiezen voor de Ford Transit Custom Plug-in Hybrid. Deze oplaadbare hybride beschikt over een 11,8 kWh groot batterijpakket waarmee tot 57 kilometer volledig elektrisch kan worden gereden. Een 2,5 liter benzinemotor wordt bijgeschakeld als de batterij leeg is of wanneer er extra trekkracht nodig is. Dankzij een standaard automatische transmissie is de Transit Plug-in Hybrid eenvoudig te rijden, maar dat is niet de enige overeenkomst met de E-Transit Custom. Ook bij deze hybride kan het interieur vooraf worden geklimatiseerd en is Pro Power Onboard beschikbaar.

Verbeterde dieselmotor

Ford beseft dat volledig elektrisch of plug-in hybride rijden nog niet voor iedereen de beste oplossing is. Is 327 kilometer rijbereik bijvoorbeeld niet toereikend, beschik je niet over een oplaadmogelijkheid of wil je nog niet elektrisch rijden? Dan is er de Ford Transit Custom met EcoBlue-dieselmotor. Deze krachtige 2,0-liter is verkrijgbaar met vermogens van 110 tot 170 pk.

Versies met 110, 136 en 150 pk vermogen zijn standaard voorzien van een handgeschakelde zesversnellingsbak. In combinatie met 136 of 170 pk kan worden gekozen voor een vloeiend schakelende achttrapsautomaat. Bijkomend voordeel van de dieseluitvoeringen is het nog hogere trekgewicht dat, afhankelijk van de gekozen uitvoering, maximaal 2,8 ton bedraagt. Slim: dankzij een standaard verwarmbare voorruit hoeft ook de bestuurder van een Transit EcoBlue ’s winters niet te krabben.

Riante cabine

Welke Transit Custom je ook kiest, een comfortabele cabine is altijd inbegrepen. Ten opzichte van het uitgaande model werd de vloer verlaagd en compleet vlak gemaakt. Hierdoor is de cabine gemakkelijker toegankelijk en zit een eventuele middelste passagier comfortabeler. Optioneel is het unieke Mobile Office-pakket verkrijgbaar, waarvan de meest opzienbarende feature het opklapbare stuurwiel is. Door het stuurwiel om te klappen ontstaat een ergonomisch tafeltje dat werken met een laptop of het tekenen van documenten aanzienlijk vergemakkelijkt.

Minstens zo opzienbarend: om de beschikbare binnenruimte optimaal te benutten koos Ford voor de toepassing van airbags in het dak, een in dit segment unieke oplossing. Daardoor biedt een groot vak in het dashboard ruimte aan bijvoorbeeld een laptop of papieren van A4-formaat.

Uitgebreide connectiviteit en veiligheid

Eenmaal plaatsgenomen in de cabine valt het 13 inch grote touchscreen op, dat in elke uitvoering aanwezig is. Dit scherm ontsluit een keur aan connectiviteitsopties en toont beelden van de standaard aanwezige parkeercamera. Eveneens standaard aanwezig zijn parkeersensoren rondom, optioneel is een camera met 360 graden zicht beschikbaar. Ideaal voor parkeren en manoeuvreren in stedelijk gebied.

Ook tijdens het rijden kijken er een paar extra ogen met je mee. Zo is de nieuwe Transit Custom voorzien van verkeersbordherkenning, intelligente snelheidsassistent, rijstrookassistent en een systeem dat aanrijdingen helpt te voorkomen. Bij nacht en ontij is het goed te weten dat elke Transit Custom standaard is voorzien van een regensensor en heldere led-koplampen.

Altijd een antwoord

Zoveel ondernemers, zoveel wensen. Of je nu zware aanhangers het land door trekt of juist in een stad werkt die inzet op emissiebeperking, de nieuwe Ford Transit Custom heeft altijd een antwoord. Wat je ook wenst: elke Transit Custom rijdt als een Ford, is standaard rijk uitgerust en voorzien van slimme oplossingen die elke werkdag veraangenamen. De keuze is aan jou.

Kijk online bij Ford voor specificaties en actuele prijslijsten van de Transit Custom range

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer