eShipCo van Trimble vergemakkelijkt samenwerken in de wegtransportketen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

eShipCo van Trimble vergemakkelijkt samenwerken in de wegtransportketen

Trimble kondigt de lancering aan van eShipCo, een cloud-based platform dat de samenwerking tussen verschillende belanghebbenden in de wegtransportketen vergemakkelijkt.

eShipCo is een innovatieve oplossing waarmee logistieke dienstverleners kunnen samenwerken m.b.t. de status van hun lopende zendingsprocessen. Typische administratieve taken om het proces te volgen, zoals bellen en e-mails of faxen verzenden, worden daarbij beperkt. De updates betreffende de online status zorgen ervoor dat alle belanghebbenden in real time worden geïnformeerd over de stadia van het zendingsproces: ‘zending aanvaarden’, ‘rijden naar’, ‘geschatte aankomsttijd’, ‘aangekomen’, ‘beginnen met laden’ en ‘lossen beëindigd’ . Op hun beurt kunnen partners die een zending (of gedeelten van) accepteren, deze zending delen met andere partners. Er is geen limiet voor het aantal keren dat een zending kan worden gedeeld. De uitvoering van het zendingsproces wordt immers automatisch bijgewerkt voor alle belanghebbenden.

In eShipCo kunnen expediteurs, transporteurs en eigen rijders worden opgenomen. Elke expediteur of transporteur kan samenwerken met andere expediteurs, transporteurs en eigen rijders in een privé online community. Eigen rijders kunnen zendingen enkel delen met andere eigen rijders.

In eShipCo kan elke partner een lijst van vertrouwde voorkeurspartners creëren en bijhouden. Op basis van een uitnodiging met een verzoek om een zending uit te voeren kunnen deze partners in een online community worden opgenomen. Naast het delen van zendingsinformatie binnen een gesloten groep, kunnen zendingen ook worden gedeeld met de hele eShipCo-gemeenschap van expediteurs en transporteurs.

“Zendingen worden gefilterd en afgestemd op het bedrijf van de partner door overeenkomsten in de zendingsprofielen te zoeken, bijvoorbeeld betreffende transporttype, vrachttype en vrachtconformiteit. Via deze criteria worden zendingen gekoppeld aan relevante partners”, aldus Michel Van Maercke, algemeen directeur van Trimble Transport & Logistics, EMEA en Pacifisch Azië.

Uiteindelijk wordt de zending uitgevoerd door een privé wagenpark of door een eigen rijder. Als het wagenpark is uitgerust met Trimble-boordcomputers, kunnen de zendingen rechtstreeks worden verzonden naar het Trimble FleetCockpit backoffice platform. Voor eigen rijders werd een mobiele Web App ontwikkeld waarmee ze op zendingsverzoeken kunnen ingaan via smartphone. “Voor de mobiele Web App is bijna elk type smartphone geschikt, ongeacht het besturingssysteem en de mobiele browser”, aldus Van Maercke.

Naast het cloud-based eShipCo-platform is er ook een API beschikbaar voor TMS-integratie (Derde partij Transport Management Systeem). Alle functies die via het eShipCo-platform beschikbaar zijn, zijn dat eveneens via het TMS, zodat partners zendinggerelateerde transacties kunnen uitvoeren zonder het webplatform rechtstreeks te gebruiken.

“eShipCo is de volgende stap in ons project om een one-stop-shop voor transportbeheer te creëren, waarbij door boordsystemen gegenereerde transportgegevens automatisch worden ingeschakeld in de productieketen. Door op die manier de administratieve werklast te verminderen, geven wij klanten de kans om hun efficiency te vergroten. Dat stelt hen in staat om hun business te doen groeien en nieuwe mogelijkheden te verkennen”, aldus Van Maercke.

eShipCo zal voor het eerst live gedemonstreerd worden op het ITT-event, dat plaatsvindt op 15 juni in Expo Houten.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer