Exclusief: Rijden met de DAF EcoChamps hybride truck • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Exclusief: Rijden met de DAF EcoChamps hybride truck

DAF Trucks werkt in een Europees project samen met de Europese Commissie en tal van automotive-leveranciers aan het concept van een hybride truck met een goede businesscase. TTM.nl had de kans om exclusief een rondje te rijden in de DAF EcoChamps.

Maar wacht ’s even, op de IAA van 2016 stond toch al een hybridetruck van DAF? Dat klopt, dat is de DAF Convenient, een truck met een geheel in eigen beheer ontwikkelde aandrijflijn. Geweldige engineering, maar de kosten zijn zo hoog dat als je zo’n Convenient in je wagenpark zou willen opnemen je echt een extra hypotheek op je huis moet nemen. En op die van je medewerkers ook nog waarschijnlijk…

Kostenreductie aandrijflijnen
Was er maar een goede businesscase voor hybride trucks, dacht ook de Europese Commissie en startte het European COmpetitiveness on Commercial Hybrid and AutoMotive PowertrainS (EcoChamps) project, samen met 25 partners uit de automotive-industrie. De coördinatie ligt bij DAF. Ook Daimler, MAN en Iveco doen trouwens mee. De belangrijkste uitgangspunten van EcoChamps zijn dus kostenreductie van hybride aandrijflijnen voor trucks, een standaardisatie van hybride componenten voor trucks en het gebruik van personenautotechnologie en knowhow voor aandrijflijnen van trucks. Doelen zijn ook gesteld: een verbetering in efficiency van de aandrijflijn van 20 procent, een meerprijs van ten hoogste 10 procent t.o.v. een dieseltruck en een gewichtsreductie van 5 procent ten opzichte van een hybride aandrijflijn.

ZF en Samsung gemonteerd
Als we rond de DAF EcoChamps lopen, moeten we goed kijken willen we de hybride aandrijflijn zien. Er zit onder de cabine een normale MX-11 motor van 450 pk. Daarnaast is er een e-motor met een piekvermogen van 90 kW. Die is afkomstig van ZF en wordt ook gemonteerd in BMW’s. Het accupakket is 17 kWh groot en afkomstig van Samsung. Verder herbergt het chassis van de XF een dc/dc omvormer, een e-luchtcompressor en een elektro-hydraulische stuurpomp. De DAF EcoChamps maakt ook gebruik van Waste Heat Recovery. Restwarmte wordt via een op ethanol werkende verdamper naar een generator geleid. De in elektriciteit omgezette warmte wordt dan weer teruggevoerd naar de accu’s.

Tien kilometer emissievrij rijden
TTM.nl kan een korte rit maken in de DAF EcoChamps trekker. Die ziet er van binnen uit als een gewone XF. Starten gebeurt met een knop op het dashboard. Als we het gaspedaal indrukken, komt de dieselmotor meteen tot leven, want dat is nodig om goed op gang te komen. Eenmaal op gang schakelt de MX-11 zich uit en rijden we enkel op elektrische propulsie. Volgens DAF kan er geheel elektrisch een afstand van tien kilometer worden afgelegd. Daarmee kan er emissievrij door bijvoorbeeld een milieuzone of stadswijk worden gereden. Het valt op dat de DAF nogal fel op het gaspedaal reageert en ook nogal zwaar stuurt, maar dat kan nog worden bijgesteld want deze DAF rijdt nog niet heel lang als testvoertuig rond. De DAF EcoChamps is niet primair als distributievoertuig bedoeld, maar ook voor de lange-afstand. Daarom heeft de EcoChamps ook Eco-Roll en remregeneratie. Stop-start is ook aanwezig, evenals een mogelijkheid om de accu’s bij te laden met een stekker. Daarmee is de DAF EcoChamps dus eigenlijk een PHEV.

In april 2018 worden de eerste resultaten van het EcoChamps project verwacht.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer