Ga naar hoofdinhoud

Test Iveco Stralis NP

Iveco introduceerde met de Stralis NP (Natural Power) vorig jaar de eerste truck op CNG of LNG met een actieradius die goed is voor internationaal transport: 1500 km. TTM.nl testte de Stralis NP uitgebreid maar kwam bij lange na niet aan het uiterste bereik.

Normaal meldt TTM.nl zich voor een test met een truck geschikt voor internationaal transport altijd bij Shell tankstation Bergh, aan de Nederlands-Duitse grens. Een dag lang door af en toe zeer geaccidenteerd terrein, over meer dan 500 km ligt dan voor de boeg. Maar toen Iveco aan TTM.nl een test met de Stralis NP aanbood, wilde het Italiaanse merk niet onze gebruikelijke route rijden.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=82bZ5pNx4aU&w=592&h=333]

De Italianen waren bang dat testresultaten direct vergeleken zouden worden met die van dieselaangedreven trucks op dezelfde route. Nu vergelijkt TTM.nl al ruim een jaar geen testresultaten meer, en zelf kunnen we het onderscheid tussen diesel en LNG heel goed nuanceren, maar Iveco wilde het nu eenmaal zo. En dus melden we ons niet in Bergh maar in Tilburg, bij het LNG-tankstation van Rolande aldaar. Daar staat een prachtige lichtblauwe Stralis NP met de door Iveco geleverde, aerodynamisch geoptimaliseerde Rolfo oplegger. De Stralis NP ziet er niet zo gelikt uit als de Stralis XP, maar zeker in deze tint blauw komt hij zeker ook goed voor de dag. Kenmerkend zijn natuurlijk de grote LNG-tanks, eentje elk aan weerszijden van het chassis. Samen hebben de tanks een capaciteit van 440 kg aan LNG, dat natuurlijk staat voor Liquified Natural Gas, oftewel vloeibaar aardgas. Voordat we vertrekken moet er eerst afgetankt worden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De Stralis NP heeft voor onze test een paar dagen stilgestaan en daarom is de druk in de tank wat hoger dan onder de ideale bedrijfsomstandigheden. Tijdens langere tijd stilstaan verandert een deel van het vloeibare gas in gasvormig methaan. Middels de dampretour aansluiting op de tank wordt een deel van het gasvormige methaan teruggeleid naar de tankinstallatie, waardoor de druk in de LNG-tank daalt en deze afgetankt kan worden. Zo gaat er geen methaan de lucht in, wat vroeger nog wel eens het geval was. Het tanken van LNG is in zo’n geval een secuur klusje, zelfs de ervaren mensen van Iveco moeten goed checken of de tanks goed gevuld zijn. Onder normale omstandigheden en inzet hoeft de dampretour niet te worden gebruikt en duurt het tanken van LNG ongeveer net zo lang als het tanken van diesel.

De Stralis NP heeft een Hi-Way cabine en hetzelfde interieur als de Stralis XP. De Cursor 9, een speciale gasmotor, is technisch minder ingewikkeld dan moderne diesels. De vloer van de Stralis NP ligt op slechts 140 cm hoogte, dus echt klimmen hoef je niet om binnen te komen. De Stralis NP bewijst zich nu al op distributrieritten in Nederland. Bij het LNG en CNG tankstation van Rolande in Tilburg is het maar zelden rustig . LNG tanken vereist aandacht en kunde. Er zijn strikte veiligheidsvoorschriften.

Geen AdBlue
Maar dan kunnen we ook echt de weg op . Het gaat allereerst de A65/A58 op richting Eindhoven en daarna richting de Belgische grens. Wat al direct opvalt is hoe stil het is in de Stralis NP. In de grote Hi-Way cabine blijft de decibelmeter bij twee metingen gemiddeld onder de 64 dB, en dat is werkelijk een topprestatie. Er ligt natuurlijk wel een echt andere motor dan een dieselmotor onder de vloer. De Stralis NP wordt aangedreven door de speciale gasmotor Cursor 9. Die heeft een inhoud van 8,7 liter, maar levert wel 400 pk, met een koppel van 1700 Nm. De milieuvoordelen van het rijden op LNG ten opzichte van diesel zijn evident: 15 procent minder CO2, 70 procent minder NOx en maar liefst 99 procent minder roet. De Cursor 9 is technisch ook minder ingewikkeld dan zijn dieselbroertjes: hij heeft geen AdBlue nodig, heeft geen roetfilter, er hoeft geen uitlaatgas nabehandeld te worden en van actieve regeneratie heeft de Cursor 9 al helemaal nog nooit gehoord. Er zijn nog andere verschillen met de aandrijflijn van bijvoorbeeld een Stralis XP. Zo heeft de Stralis NP niet die moderne Hi-Tronix transmissie van ZF, en is ook Hi-Cruise afwezig. De oorzaak ervan is een oudere Can-Bus verbinding op de Stralis NP. Zodra die een update heeft gehad kan de aandrijflijn ook aangepast worden. EcoRoll zit wel op de Stralis NP en zelfs op de licht glooiende wegen van Limburg wordt dat regelmatig geactiveerd en valt de motor terug naar 550 toeren. Adaptive Cruise Control zit ook op deze vrachtwagen. De Stralis NP heeft de ruime Hi-Way cabine op het chassis staan. Dat is prettig voor de chauffeur, maar het was, zo hoorden wij tijdens de test, ook nodig om de warmtehuishouding van de gasmotor te huisvesten.

Internationaal?
De testroute leidt ons door Zuid-Limburg, waar we lunchen in Wittem en daarna al spoedig door de nieuwe tunnel bij Maastricht rijden. Van de A2 draaien we de A73 op, die we bij Venray weer verlaten om deels over provinciale wegen, deels over de A59, onze weg weer te vinden naar het LNG-station in Tilburg. Voor we kunnen aftanken, kijken we nog eens goed naar het rijden met deze Stralis NP. Bij de lancering van de Stralis NP en ook in de folders die nog steeds verspreid worden staat dat de Stralis NP met de Cursor 9, 400 pk sterk, 1500 km ver kan komen op twee LNG-tanks en daarom geschikt is voor internationaal transport. Dat eerste is nog altijd waar, dat tweede trekt Iveco nu zelf ook in twijfel. 400 pk is geschikt voor distributie en transport op de middellange afstand, zeiden mensen van Iveco ons tijdens de test. Dat ervoeren we zelf ook al zo. Met 400 pk bijvoorbeeld de Alpen door, dat zien we nog niet zo gebeuren, ook omdat het koppel met 1700 Nm niet verkeerd is, maar ook niet indrukwekkend. Tijdens de heuveltjes in Nederland moest de gasmotor er soms aardig aan trekken, en we hadden best willen zien hoe de Stralis NP onze klim op onze eigen testroute had volbracht… De diverse transporteurs die de Stralis NP gebruiken voor supermarktwerk bewijzen dat de auto distributie uitstekend aan kan.

More power
Wie meer power wil dan 400 pk, of echt verre ritten in internationaal transport wil doen, zal blij zijn om te horen dat er ook zwaardere LNG Cursor motoren komen, met meer vermogen. Wanneer dat is, is echter nog niet bekend. Vooralsnog is er alleen de Cursor 9 gasmotor van 400 pk. Is dat erg dan? Nee, dat blijkt wel als we gaan tanken bij Rolande na afloop van deze test. We komen uit op een verbruik van 26,5 kg LNG op 100 km. Dat is, zeker omdat het verbruik van LNG dicht bij dat van diesel ligt, een uitstekend resultaat. Iveco verdient een grote pluim dat het zijn technische innovatie zo goed op de praktijk weet af te stemmen. Het uitstekende verbruik geeft ook aan dat met deze brandstof en met deze Stralis NP er als ondernemer serieus nieuwe wegen te berijden zijn. Vrij letterlijk zelfs, want met ons behaalde testverbruik komt de actieradius van de Stralis NP uit op 1663 km!

TEKST: ARJAN VELTHOVEN | FOTO’S: JAN LIEFTINK

#nieuwewegen
#400pk
#verderrijden

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer