TomTom Telematics: 'Informatie ontsluiten voor betere beslissingen' • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

TomTom Telematics: ‘Informatie ontsluiten voor betere beslissingen’

Ook na de integratie van Fleetlogic blijft de transportsector belangrijk voor TomTom Telematics. Dat stelt René de Jong, de nieuwe sales director in de Benelux. Hij verwijst onder meer naar Optidrive 360, de oplossing voor rijstijlanalyse die dankzij de koppeling met de FMS-interface van trucks nu ook geschikt is voor vrachtautochauffeurs. “Ons doel is informatie ontsluiten, zodat transportbedrijven betere beslissingen kunnen nemen.”

Rene_deJong_01Ruim een jaar na de overname van Fleetlogic door TomTom Telematics in december 2014 zijn de verkooporganisaties van beide bedrijven volledig geïntegreerd. Een van de veranderingen is dat René de Jong, afkomstig van Fleetlogic, begin dit jaar Jeroen Groenendijk is opgevolgd als sales director voor de Benelux. Hij omschrijft de integratie met de woorden leuk en energiegevend. “We hebben nu meer slagkracht, wat betekent dat we bepaalde zaken anders en beter kunnen organiseren. In het contact met klanten kunnen we eveneens meer focus aanbrengen”, vertelt De Jong.

Ook transportbedrijven profiteren van de integratie, verzekert De Jong. “We hebben de R&D-activiteiten van Fleetlogic en TomTom Telematics gebundeld. We kunnen nu aan ‘cherrypicking’ doen en het beste van beide werelden inzetten. Ook in de sales-organisatie beschikken we nu over meer expertise, die we kunnen inzetten voor al onze klanten.”

FMS-interface
PRO 827x_TRUCK_NLMet zijn telematica-oplossingen richt TomTom zich op een groot aantal sectoren, van hulpdiensten en busbedrijven tot koeriersdiensten en onderhoudsbedrijven. De transport-sector blijft een hoge prioriteit genieten, verzekert De Jong. “We hebben al een sterke positie in de markt. Onze producten en diensten bevinden zich op het niveau van concurrerende boordcomputerleveranciers of daarboven”, aldus de Jong.

Hij verwijst naar Optidrive 360, de oplossing voor rijstijlanalyse. “Die oplossing PRO 827x_NAV_EUhadden we al beschikbaar voor personen- en bestelauto’s, maar is dankzij de koppeling met de FMS-interface sinds enkele maanden ook geschikt voor vrachtauto’s. Optidrive 360 meet acht indicatoren waaronder snelheid, versnelling, remmen, uitrollen en geeft real-time rijsteladvies aan de chauffeur. Door de koppeling met ons navigatiesysteem adviseert het systeem wanneer de chauffeur bij het nemen van een afslag wanneer hij het gas moet loslaten en moet schakelen. Dankzij de FMS-interface bieden we nu real-time inzicht in het brandstofverbruik en dus ook de CO2-uitstoot.”

Android
Met de in 2014 geïntroduceerde PRO 8-serie heeft TomTom ook op tijd ingespeeld op de trend naar mobiele, open devices voor in de cabine. De PRO 8-terminals zijn geschikt tegen een stootje, bevatten een camera voor het maken van foto’s of scannen van barcodes en draaien op het Android-platform. Dat betekent dat gebruikers ook apps van andere bedrijven kunnen installeren. Daarvan wordt gretig gebruik gemaakt. Vorig jaar zijn meer dan 170 sectorspecifieke apps aan het App-center van TomTom Telematics WF_TRUCK_PRO8_rearviewtoegevoegd. Daaronder bevinden zich scan- en weeg-apps, maar ook apps voor koppeling met ERP-systemen, ondertekenen van vrachtbrieven en uitlezen van sensoren.

“We beschikken over een compleet ecosysteem van partners en app-leveranciers met oplossingen die geïntegreerd kunnen worden met WEBFLEET”, stelt De Jong, die verwijst naar het toenemend belang van data in de transport. “Er is steeds meer informatie beschikbaar. Ons doel is om die informatie te ontsluiten zodat transportbedrijven betere beslissingen kunnen nemen en klanten beter kunnen bedienen. Neem een bedrijf in cementvervoer met vrachtauto’s die niet te laat het cement mag afleveren om te voorkomen dat het hard wordt. Met onze systemen kan het bedrijf daarvoor zorgdragen, maar ook achteraf het bewijs leveren dat het cement inderdaad op tijd en met de juiste kwaliteit is geleverd. Het is onze taak om dat te faciliteren.”

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer