Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – E-Truck Experience 2023: e-trucks en water gaan prima samen!

TTM.nl kijkt terug op een zeer geslaagde eerste E-Truck Experience, op 21 en 22 september jl. Hoewel er niet méér regen had kunnen vallen op het Circuit Zandvoort, waren de sfeer, de inhoud en de ervaringen goed voor een stralende glimlach.

Al jaren komt de redactie van TTM.nl in september naar het Circuit Zandvoort voor de EV Experience, een driedaags evenement om publiek en zakenwereld kennis te laten met elektrische personenauto’s, LEV’s, e-bikes en nog veel meer. Maar elektrische trucks, die waren er nog nooit. Daarom organiseerde TTM.nl dit jaar voor het eerste de E-Truck Experience. Maanden van intense voorbereiding kostte het, maar dat was het allemaal waard. En dat mede dankzij de inzet van partners als Profile, Drive Line Systems, Fuso, Heliox, Mercedes-Benz, Scania en Volvo Trucks.

De opzet van de E-Truck Experience: kennis delen en ervaringen opdoen. Want uit de transportsector horen we van veel ondernemers die de overstap naar emissievrij transport wel willen maken, maar niet zo goed weten (of écht geen idee hebben) hoe dat aan te pakken. Zij moeten bij de hand genomen worden en één manier om ze echt het gevoel voor elektrische trucks te geven is om ze er mee te laten rijden. En waar kan dat nu beter dan op het tot de verbeelding sprekende Circuit Zandvoort? De E-Truck Experience vond plaats nog geen maand nadat Max Verstappen er weer een overtuigende overwinning in de Formule 1 had gescoord.

Paviljoen

Om bezoekers echt een eigen plek te geven tijdens de E-Truck Experience was er op de paddock van het circuit een heus E-Truck Experience Paviljoen ingericht. Met een gezellig ingedeeld en overdekt plein waar rondom de partners een eigen plekje hadden. En met, best belangrijk, een goede koffiemachine. Heel fijn om gasten mee te verwelkomen en ook om je weer een beetje behaaglijk te voelen, want Pluvius had besloten om van de 2023-editie van de EV Experience ‘The Wet Edition’ te maken. Het regende bijna continu op donderdag, vrijdag en ook op publieksdag zaterdag. Toch stond dat de pret en ook het succes van de E-Truck Experience niet in de weg. Aan het weer kun je namelijk niks veranderen, je kunt er alleen met elkaar het beste (evenement) van maken.

Praktijk

En dat gebeurde. Op de eerste dag, donderdag 21 september, kwamen meteen al ruim 150 bezoekers af. Die werden na een hartelijke ontvangst rond 16.00 uur ’s middags meteen meegenomen naar de Hankook Conference Room, in het pitgebouw. Daar stonden drie sprekers te wachten voor een kort maar informatief congres, getiteld ‘E-Trucks in de praktijk’. De drie sprekers waren Erwin Keizer, financial manager van transportbedrijf Van Straalen en de Vries (VSDV), Rob Aarse, duurzaamheidscoördinator van Transport en Logistiek Nederland en consultant Johnny Nijenhuis (Nijenhuis Truck Solutions). Zij gaven alle drie lekker korte, puntige presentaties. Keizer ging in op de ervaringen met e-trucks van VSDV tot nu toe, en vooral op de uitdagingen die er waren en nog zijn. Rob Aarse dook diep in de regelgeving en legde uit waarom die geen hindernis zijn maar juist een nodige stok achter de deur. En Johnny Nijenhuis trok zijn TCO-calculator tevoorschijn en liet zien dat met stijgende dieselprijzen en vrachtwagenheffing die ‘TCO-parity’ van de elektrische truck echt niet meer zover weg is. De heren waren nog niet uitgesproken of de zaal bombardeerde ze met vragen. Een half uur lang vond er een nuttige interactie plaats tussen sprekers en bezoekers onderling. Uiteindelijk had iemand de durf te vragen hoeveel aanwezigen al reden met een elektrische truck. Dat bleken maar een handjevol aanwezigen te zijn, zodat de overgang naar de Drivers Experience snel gemaakt was.

Eerste ervaring

Ruim twee uur konden de aanwezigen hun (eerste) rij-ervaring met elektrische trucks van Mercedes-Benz, Scania en Volvo opdoen. Daar werd zeer veel gebruik van gemaakt, want de beschikbare tijdslots waren allemaal binnen no-time bezet. Op een drijfnat circuit werd ronde na ronde gedraaid en werd waardevolle ervaring opgedaan. Zou het voor de aanwezige vervoerders echt zo zijn als vaak gezegd wordt: na de eerste ervaring met een e-truck ben je om en wil je nooit meer terug naar een dieseltruck?

Watt

Dag 2, vrijdag 22 september, was al net zo’n succes. Het weer was net zo pet als op donderdag, maar daar was iedereen wel aan gewend inmiddels. Misschien dat de regen toch een drempel was, want op vrijdag kwamen er circa 120 bezoekers naar de E-Truck Experience. Het congres vond plaats volgens dezelfde opzet, maar wel met drie verse sprekers. Peter de Rooy van de Rooy Transport uit ’t Goy is een echte duurzaamheidspionier. Hij reed in 2014 al elektrisch met een Hytruck en betoogde dat duurzaam transporteren niet alleen in de techniek zit. “Wij werken ook veel samen met vervoerspartners, om zo optimaal mogelijk te werk te gaan. Want de schoonste kilometers zijn de kilometers die je niet rijdt.” De Rooy gaf aan voor zijn bedrijf het opladen en de benodigde energie daarvoor in eigen hand te willen houden. Voor verduurzaming van zijn bedrijf en wagenpark gebruikt de Rooy een tool van TLN, waarmee verduurzaming op maat te maken is voor je bedrijf. Anne-Marie Nelck, clustermanager distributie van TLN, kon daar meer over vertellen en wist ook de zin van de onzin te scheiden als het gaat over de veelbesproken zero-emissiezones. “Kijk bijvoorbeeld eens hoe groot die zero-emissiezone bij jou in de stad nou eigenlijk is. Er zijn grote verschillen in oppervlakte tussen de verschillende steden”, liet Nelck zien. De derde spreker was Gerben van den Berg, directeur van WattHub. Dat is een megagroot laadplein bij Geldermalsen. Het is gebouwd voor een bouwproject van onder meer Dura Vermeer, maar de 43 laadpalen zijn nu ook te gebruiken door derden. Er is nog veel te leren over netcapaciteit, aldus Van den Berg. “Netcongestie? Dat bestaat helemaal niet. Slechts 35 procent van de netcapaciteit wordt gebruikt, omdat grote delen ervan gereserveerd zijn voor grootgebruikers, die die capaciteit lang niet altijd gebruiken. We moeten slimmer omgaan met de capaciteit die we hebben.” Van den Berg gaf ook aan dat WattHub openstaat om transportbedrijven te helpen bij het aanleggen van een (al dan niet commercieel) laadplein.

Overweldigend

Ook dag 2 werd afgesloten met talloze rondjes over het circuit. Scania kon wéér hun 25P demotruck van het paviljoen naar het circuit rijden, omdat de vraag naar rijden met de e-trucks overweldigend groot was. Op zaterdag 23 september, de publieksdag van de EV Experience, was er geen congres en ook geen testritten meer bij de E-Truck Experience, enkel nog statische presentaties van partners Profile, Drive Line Systems, Fuso, Heliox, Mercedes-Benz, Scania en Volvo Trucks. Ook dag 3 ging verloren in vele mm’s regen, maar dat maakte allang niet meer uit. De eerste E-Truck Experience is meer dan geslaagd, regen of niet. Volgend jaar weer? Als het aan TTM.nl ligt wel! Houd in ieder geval 26 en 27 september 2024 vast vrij in de agenda!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer