Foto’s: Wie koopt de Turbo Zone Truck van Banksy? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Wie koopt de Turbo Zone Truck van Banksy?

Veilinghuis Bonhams brengt op zaterdag 14 september a.s. een wel heel bijzonder voertuig onder de hamer. Het gaat om een 17 tons Volvo FL6, volledig beschilderd door de vermaarde kunstenaar Banksy.

De Volvo FL6 stamt uit 2000 en heeft als titel ‘Turbo Zone Truck (Laugh Now But One Day We’ll Be in Charge). Het is het grootste werk dat Banksy ooit heeft gemaakt, met een bewerkt oppervlak van meer dan 80 vierkante meter. De waarde ervan bedraagt tussen de 1,1 en 1,6 miljoen euro.

Bijzonder aan de Turbo Zone Truck is dat hij stamt uit 2000, zo’n zes jaar voordat Banksy bekend werd bij het grote publiek. Hij kreeg de truck in Spanje aangeboden voor werk door het Turbozone International Circus. In ruim twee weken voltooide Banksy de Turbo Zone Truck, waarna het voertuig jarenlang met Turbozone meereisde als onderdeel van de befaamde Cinderella show. De algehele boodschap van de Turbo Zone Truck is er een van verzet en anarchie, thema’s die ook in later werk van Banksy terugkomen. Wie het voertuig een plekje wil geven in zijn garage moet rekening houden met de lengte (10,1 meter), breedte (2,51 meter) en hoogte (3,68 meter) ervan.

Ralph Taylor, Bonhams Global Head of Post-War & Contemporary Art, zei: “Banksy is misschien wel de belangrijkste kunstenaar die sinds het millennium is ontstaan en dit, zijn grootste commerciële werk, vertegenwoordigt een nieuw hoog watermerk van kwaliteit voor werken van hem tot verschijnen op een veiling. De compositie draagt alle kenmerken van deze weergaloze agent provocateur. Bonhams is verheugd om de mogelijkheid te hebben om het beste van zijn werk op een veiling te blijven aanbieden, zoals we al ruim tien jaar consequent doen.”

De Turbo Zone Truck wordt door Bonhams geveild op de Goodwood Revival Sale, Goodwood, Chichester, Sussex op zaterdag 14 september om 13.00 uur ’s middags (lokale tijd)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer