Ga naar hoofdinhoud

‘Financiële crisis biedt ook kansen’

De transportbranche heeft flink te lijden onder de huidige financiële crisis. De crisis biedt echter op de middellange en lange termijn ook kansen. Uit eerder onderzoek van Ernst & Young blijkt dat de meerderheid van de ondernemers in transport en logistiek al rekende op een consolidatietrend binnen de sector. De huidige crisis zal dit proces verder versterken. Zwakkere partijen verlaten de markt waardoor het aanbod afneemt en overcapaciteit wordt teruggedrongen. Tegelijkertijd kunnen andere partijen in de branche een professionaliseringsslag maken.

Weg waarnaartoe?Veel bedrijven hebben te weinig vet op de botten waardoor de geschetste situatie resulteert in een herstructurering in de branche. Of het aantal transportbedrijven bij herstel van de markt weer zal toenemen valt te bezien. De kans is groot dat kredietverleners scherper zullen kijken naar start-ups. Ook hogere renteopslagen kunnen voor deze groep voor problemen zorgen.

“Het aantal spelers op de markt kan structureel teruglopen. De grotere spelers met een gediversifieerd pakket aan logistieke diensten, die sterk geprofessionaliseerd zijn en snel een efficiencyslag maken, lijken de crisis beter te doorstaan. Zij kunnen de komende jaren fors marktaandeel winnen. Ook trekken zij de regie van ketens van verladers naar zich toe. Het is denkbaar dat verladers door de huidige crisis hun transport- en logistieke activiteiten meer uitbesteden en zo kapitaal kunnen vrijmaken voor de eigen kernactiviteiten. Het is aan de logistieke dienstverleners om hierop in te spelen. De vervoerssector kan uiteindelijk de crisis sterker uitkomen dan men erin is gegaan”, zegt Jeroen Kamphuis van Ernst & Young.

Een andere positieve ontwikkeling is dat overheden momenteel onder druk staan om te investeren in de economie. Daarbij staan investeringen in infrastructuur hoog op het verlanglijstje. Uiteraard zal dit effect pas op lange termijn zichtbaar zijn, maar het heeft een positieve uitwerking op de sector wanneer investeringen in infrastructuur prioriteit krijgen.

“Ernst & Young stelde eerder dit jaar in haar scenariostudie ‘Transport en Logistiek 2015’ dat er mogelijkheden voor Nederland zijn om een positief toekomstscenario voor de sector in gang te zetten. Juist in deze tijd is het voor overheid en bedrijfsleven zaak flink gas te geven om dit proces versneld in gang te zetten”, aldus Kamphuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer