Ga naar hoofdinhoud

Het is vandaag Zero-Emissiedag!

Donderdag 21 september is uitgeroepen tot Zero-Emissiedag! Althans: door Routelogic, dat met een gratis check ondernemers wil laten zien in hoeverre de logistieke operatie van organisaties geraakt wordt door de nieuwe maatregel.

Dagelijks rijden er tot 40.000 bestelbussen en 4.000 vrachtwagens één van de vier grote gemeenten binnen met een consumentenlevering. De bouw en horeca zijn samen goed voor 50 procent van de stadslogistieke vervoersbewegingen. Vanaf 2025 komen bestelbussen en vrachtwagens één van deze of vele andere gemeentes niet zomaar meer in.

Vanaf 1 januari 2025 mogen gemeenten een stadsgebied aanwijzen waar geen nieuwe vervuilende bestelwagens of vrachtwagens mogen rijden. Dit zijn voertuigen die rijden op benzine of diesel. De zogenaamde zero emissiezones worden de standaard in 30 tot 40 stadscentra. In zero emissiezones mag je alleen met jouw bestel- of vrachtauto rijden als deze geen schadelijke stoffen uitstoot. Hoewel de datum van 1 januari 2025 nog niet voor alle voertuigen geldt, ontkomen veel organisaties niet aan deze maatregel. Elektrisch rijden is dan één van de oplossingen. Gemeenten willen met deze nieuwe regels de CO2-uitstoot in de steden verminderen.

Organisaties denken bij de nieuwe maatregel al snel aan de hoge kosten voor de aanschaf van een zero emissie bestelbus. Zeker voor kleine, lokale ondernemers is het financieel een grote stap naar zero emissie bestelbussen. Daarbij komt dat twee derde van de bestelbussen in eigendom is van deze kleine, lokale ondernemers. Ook zorgt de beperkte actieradius, huidige laadinfrastructuur, onduidelijkheid over de zero emissiezones, overgangsregelingen, de ontheffingen en invoerdatum voor hoofdpijn bij ondernemers.

Last mile expert, Evert-Jan van den Brandhof stelt dat organisaties goed moeten kijken naar hoe hard deze maatregel hen daadwerkelijk raakt onderaan de streep. Uiteindelijk gaat het voor elke organisatie om de binnenkomende omzet. Het is goed om na te gaan welk deel van de omzet uit deze eventuele zero emissiezones komt. Aan de hand daarvan beoordeel je in hoeverre de maatregel jouw onderneming raakt en of er investeringen in bijvoorbeeld elektrische voertuigen nodig zijn.

Ter ere van Zero Emissiedag heeft RouteLogic besloten haar Zero Emissiezone Check, oorspronkelijk ontwikkeld voor klanten, gratis en openbaar beschikbaar te maken. Deze check biedt organisaties de mogelijkheid om inzicht te krijgen in hoeverre de nieuwe zero emissiezones impact hebben op hun logistieke operatie.

Het gebruik is simpel: je uploadt jouw adressen en de tool berekent vervolgens hoeveel procent van deze adressen zich in een zero emissiezone bevinden. Op deze manier krijg jij als organisatie een nauwkeurige inschatting van hoeveel procent van jouw adressen straks in een zero-emissiezone vallen. Maak er gebruik van en bereid je voor op een duurzamere toekomst!

Ook inzicht krijgen in de gevolgen van de zero emissiezones voor jouw logistieke operatie? Doe de check hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer