VIDEO - Grote bende gepakt voor internationale ladingdiefstal • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – Grote bende gepakt voor internationale ladingdiefstal

De politie heeft in samenwerking met de Roemeense, Duitse en Franse autoriteiten een georganiseerd crimineel netwerk ontmanteld dat zich op grote schaal bezig hield met ladingdiefstal uit geparkeerde vrachtwagens in Duitsland en Frankrijk.

Tijdens een gezamenlijke actiedag zijn 34 verdachten in staat van beschuldiging gesteld, van wie er 14 zijn aangehouden in Roemenië en Duitsland.  In totaal werden 57 plaatsen in Roemenië en Duitsland doorzocht. Eurojust heeft de autoriteiten bijgestaan bij het opzetten en financieren van een gemeenschappelijk onderzoeksteam (GOT) en heeft grensoverschrijdende justitiële samenwerking en coördinatie mogelijk gemaakt.

De internationale bende opereerde snel en zeer mobiel en richtte zich specifiek op geparkeerde vrachtwagens die luxeproducten uit het topsegment vervoerden, zoals parfums en cosmetica. Bij invallen in de vrachtwagens in Duitsland en Frankrijk werden goederen met een geschatte gezamenlijke waarde van 1,3 miljoen euro gestolen en naar Roemenië vervoerd, waar ze snel via illegale handelscircuits werden verkocht.

Op verzoek van het Roemeense directoraat voor onderzoek naar georganiseerde misdaad en terrorisme (DIICOT) van Dambovita is Eurojust in mei van dit jaar begonnen met de coördinatie van de samenwerking met Duitsland en Frankrijk. Twee maanden geleden werd met steun van het agentschap een JIT opgericht. Om vervolgingsstrategieën te bespreken en de actiedag voor te bereiden, werden drie coördinatievergaderingen gehouden. Bovendien werd tijdens de actiedag een coördinatiecentrum opgericht.

Tijdens de operatie namen Franse rijkswachters en Duitse politiefunctionarissen deel aan de actiedag, evenals een vertegenwoordiger van Europol. Europol verleende voorts analytische ondersteuning en vergemakkelijkte de uitwisseling van informatie op politieniveau.

De operationele activiteiten tijdens de actiedag in Roemenië werden gecoördineerd door DIICOT Dambovita, met steun van de algemene politie-inspectie, het directoraat voor strafrechtelijke onderzoeken, de provinciale politie-inspectie van Dambovita – Dienst bestrijding georganiseerde criminaliteit Dambovita, de politie van Fieni, de brigade van Ploiesti voor de bestrijding van georganiseerde criminaliteit, de politie-inspectie van Arges, de rijkswachtinspecties van Arges en Dambovita, de mobiele rijkswachtgroep van Ploiesti en de afdeling speciale politie-operaties.

In Duitsland werd de operatie geleid door het Openbaar Ministerie (Staatsanwaltschaft) van Osnabrück en de politie-inspectie van Emsland/Bentheim (Polizeiinspektion Emsland/Grafschaft Bentheim). In Frankrijk werden de acties onder leiding van het Gerechtelijk Tribunaal van Orléans (Tribunal Judiciaire d’Orléans) uitgevoerd door het Centraal Bureau tegen de ambulante criminaliteit (OCLDI) en de Gendarmerie SR van Orléans (Section de Recherches).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer