Zweden laat LZV’s van 34,5 meter toe • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Zweden laat LZV’s van 34,5 meter toe

Vanaf 31 augustus 2023 mogen transportbedrijven in Zweden rijden met LZV’s met een lengte van 34,5 meter. Dat meldt de Zweedse overheid in een persbericht.

De nieuwe maatregel komt er op verzoek van de Zweedse transportsector, zegt de Zweedse minister van verkeer en infrastructuur Tomas Eneroth. “Het zal ons in staat stellen de wegen beter te benutten en de milieueffecten van het vervoer te verminderen”, aldus Eneroth.

Volgens de nieuwe regels mogen vrachtwagens op bepaalde aangewezen wegen maximaal 34,5 meter lang zijn, terwijl de huidige maximumlengte 25,25 meter bedraagt. Vrachtwagens zullen op bepaalde aangewezen wegen maximaal 80 km/u mogen rijden. De maatregel om langere vrachtwagens toe te staan zou de kooldioxide-emissies van zware voertuigen met 4 tot 6 procent kunnen verminderen, volgens berekeningen van het Vervoersagentschap.

Het voorstel werd in mei bij de Europese Commissie aangemeld en er zijn nog geen opmerkingen ontvangen. De regering heeft daarom besloten de wijzigingen in de verordening ten uitvoer te leggen. Zij treden in werking op 31 augustus 2023.

2 reacties op “Zweden laat LZV’s van 34,5 meter toe

 • Adrie Visbeen

  Kunnen ze hier wat van leren in NL
  Meermalen voorgesteld
  Finland heeft dit al een tijdje

 • Bert

  Een heel effectieve manier om een aantal problemen te tackelen.
  Minder brandstofverbruik (ook per ton of kuub of pallet nuttige last) in tijden dat diesel schaars en duur is, minder uitstoot. Een hogere productiviteit per chauffeur en trekkend voertuig. Ook mooi in een tijd waarin chauffeurs schaars zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer