12 procent minder Maut-kilometers in 2009 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

12 procent minder Maut-kilometers in 2009

Het Europese wegtransport heeft in 2009 twaalf procent minder kilometers gemaakt op de Duitse wegen met Maut-heffing als in 2008. In totaal werd er 24,4 miljard kilometer gemaakt. In 2008 waren dat nog 27,6 miljard km. De verminderde Maut-kilometrage is volgens Bundesamt für Güterverkehr (BAG), dat de cijfers bekendmaakte, te wijten aan de economische crisis.

mautIn het eerste halfjaar van 2009 was er overigens zelfs een daling van 15 procent te noteren, in het tweede halfjaar kwam dat uit op 8 procent. BAG signaleerde dat buitenlandse trucks 12,8 procent minder kilometers op de Duitse wegen reden. De Duitse transporteurs zelf maakten 11,2 procent minder kilometers. Van alle Maut-kilometers reden de Duitsers zelf er 65,5 procent. Nederlandse truckers namen 4,4 procent voor hun rekening.

Uit de Maut-statistieken is ook op te maken dat de veelbekritiseerde Maut-verhoging er wel voor zorgt dat er steeds meer Euro 5 trucks op de weg komen. Het aandeel Euro 4 en Euro 5 trucks steeg met 18 procent tot 59 procent van het totale truckpark. Volgens BAG hielden veel transporteurs door zowel de crisis als de Maut-verhoging in toenemende mate Euro 3 trucks aan de kant of vervingen deze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer