Daimler als Dracula • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Daimler als Dracula

In de Duitse media is een rel gaande over het doen van bloedproeven bij sollicitanten naar een baan bij Daimler. Dat is verboden, althans op de manier zoals men zegt dat Daimler het doet.

bloedproef“Met de groeten van Dracula’  kopten diverse Duitse kranten deze dagen. Aanleiding is een reportage van de Duitse zender NDR waarin werd aangetoond dat Daimler sollicitanten een bloedproef liet afnemen nog voor het moment dat zekerheid was over indiensttreding. Volgens de Duitse privacy wetgeving is een bloedproef alleen toegestaan als de werknemer een dienstverband heeft. Men heeft met name bezwaar tegen het feit dat Daimler de bloedproef ook laat afnemen bij sollicitaties naar functies die geen enkel gezondheidsrisico met zich meebrengen, zoals secretaresses. Op zich is het toegestaan om sollicitanten voor indiensttreding te testen of ze geschikt zijn voor een beroep. Bij veel autofabrikanten worden sollicitanten voor het beroep van spuiter getest op allergie voor lakken en oplosmiddelen. Ook het testen van het gezichtsvermogen van solliciterende piloten is -gelukkig-  toegestaan. De keuringsarts man echter geen mededelingen doen over de de aard van de ziekte. Hij mag allen zeggen of de kandidaat geschikt is voor de functie of niet.
Daimler wijst alle beschuldigingen van de hand. Overigens kwam Daimler al eerder in aanraking met de handhavers van de Duitse privacy wetgeving doordat men bepaalde medische gegevens van werknemers opsloeg die volgens de wet niet mogen worden bewaard.

Bron: NDR

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer