Ga naar hoofdinhoud

De Rooy: “Dakar volgend jaar in Afrika”

Als het aan Gerard de Rooy ligt racen de Dakar trucks volgend jaar niet in Zuid-Amerika maar gewoon weer in Afrika. “Ik ben de belangstelling van andere teams al aan het peilen”, zegt de jongste De Rooy coureur.

Jan en Gerard De Rooy

De Africa Race en de Dakar Rally zijn alweer ruim twee en een halve week geleden, en op hun eigen website blikken Jan en Gerard de Rooy terug op hun deelnames aan de woestijnrallies.

“We hebben allebei enorm genoten van onze teams”, opent de Rooy senior het gesprek voorzichtig, “daarnaast was de Africa Race een geweldige rally die goed georganiseerd was met veel aandacht voor een echt rallyparcours.” Juist daar heeft Gerard de Rooy de nodige kritiek op DAKAR 2009. “Het begin en het eind van de rally in Zuid Amerika, had niets te maken met de opzet van een rally zoals ooit bedoeld door Thierry Sabine. Het leek meer op een WK wedstrijd rally. Het middenstuk van de rally was goed met fraaie, uitdagende etappes, maar toen vond de organisatie het nodig de ene dag na de andere in te grijpen in de specials, waardoor we uiteindelijk heel wat minder kilometers tegen de klok gereden hebben, dan de afspraak was”, weet de Rooy Junior met grote stelligheid. “Ik weet zeker dat wanneer we de specials gewoon hadden gereden met name in de hoge duinen dat mijn kans op een hogere klassering aanmerkelijk groter was geweest. Nu heb ik door een gebrek aan echte kilometers tijdens de tijdritten na de rustdag nauwelijks kans gehad om mijn achterstand op Kabirov en Chagin goed te maken. Overigens wil ik wel opmerken dat het gevecht met hen zeer sportief was. Over en weer was er natuurlijk best wel eens wat aan de hand, maar we hebben het wel over een wedstrijd en niet over een uitje van de klaverjasclub. Het was trouwens ook jammer dat Hans Stacey nauwelijks een rol van betekenis heeft kunnen spelen, want met hem erbij hadden we het de mannen van Kamaz natuurlijk wel wat moeilijker kunnen maken.”

Jan de Rooy Africa Race 2009

Beide heren zijn zeer te spreken over de vrachtwagens. “De krachtbron van Iveco heeft ons geen moment in de steek gelaten en behoudens kleine puntjes hoeven we in de toekomst niet opnieuw het wiel uit te vinden. De trucks hebben zich uitstekend geweerd. Eigenlijk was het enige probleem het stuurhuis. Daar moeten we dus in ieder geval aan werken”, legt Jan de Rooy uit.

Over de toekomst zijn beide heren het in ieder geval eens. Vader Jan is zeer content dat hij uiteindelijk voor Afrika gekozen heeft en zoon Gerard valt hem bij. “Er was veel onvrede in het peloton van de vrachtwagencoureurs. Een parcours dat beter geschikt was voor de WCR dan voor een rally zoals Le DAKAR bedoeld is. Daarnaast waren er te veel smalle pistes, waardoor je blijft hangen achter achterblijvers en dus op dat moment voor spek en bonen meedoet. Voeg daarbij het altijd late tijdstip waarop wij mochten starten en het geharrewar met de lengte van de specials en het is duidelijk dat ASO deze rally in Argentinië en Chili zwaar onderschat heeft. Als het aan mij ligt wordt het volgend jaar weer gewoon Afrika, ongeacht wie het organiseert.”

Gerard de Rooy - Dakar 2009 

“Ik ben op dit moment bezig met het peilen van de belangstelling van de andere teams om in ieder geval naar Afrika te gaan en niet naar Zuid Amerika. Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen, maar ik hoop en verwacht eigenlijk dat de meeste rijders het met mij eens zijn. Dat heb ik natuurlijk in de bivaks ’s avonds al gemerkt”, constateert Gerard de Rooy, waarop vader Jan aanvult, “en wat mij betreft met de organisatie van Hubert Auriol. Die had zijn zaakjes goed voor elkaar. Dan merk je dat hij zelf jarenlang als coureur actief geweest is. Hij weet dan ook wat je wel en niet van deelnemers mag vragen.”

Voorlopig gaat echter de Rooy Transport voor. “Er is nogal wat aan de hand in de transportsector. We gaan voorlopig al onze aandacht aan de firma en aan onze klanten besteden. De rallies kunnen de komende maanden in de ijskast”, stelt Jan de Rooy nuchter vast. Een mening waarbij Gerard zich van harte aansluit.

Bron: Team de Rooy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer