EVO wil daadkrachtiger transportbeleid EU • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

EVO wil daadkrachtiger transportbeleid EU

De Europese Unie laat vele voorstellen voor de transportsector versloffen, stelde verladersorganisatie EVO dinsdag. De organisatie merkt dat een hele stapel goede plannen in de Brusselse bureaulades blijft liggen.

LZV“Zo beweegt de Europese Commissie amper met het plan om vrachtwagens meer gewicht te laten vervoeren”, zegt Godfried Smit, specialist internationale zaken van EVO. “Vrachtwagens kunnen 44.000 kilo vervoeren, maar EU-regels staan maar 40.000 kilo toe. Een verhoging zou snel voordeel bieden, want dan zijn er minder vrachtauto’s nodig voor hetzelfde volume.”
EVO wil ook meer vaart achter het plan om uitzonderlijk lange en zware vrachtauto’s toe te laten op de Europese wegen. Nu zijn deze vrachtauto’s tot 60.000 kilo alleen toegelaten op bepaalde routes binnen Nederland en binnen Scandinavië.
De EVO vreest jarenlange studies naar de effecten van LZV’s. “Wij hopen dat enkele Duitse deelstaten alvast meewerken, zodat er een corridor ontstaat voor deze trucks tussen Nederland en Scandinavië”, aldus Smit, die eerder tevergeefs pleitte voor EU-steun aan noodlijdende transportondernemers.
De sector ziet ook vele hobbels voor het EU-plan voor de heffing (Eurovignet) en het in de kostprijs verwerken van milieukosten voor trucks. De ministers van Verkeer van de EU-landen en het Europees Parlement spreken nu over die maatregel. De standpunten liggen echter nog ver uit elkaar.
Maar uitstel is eigenlijk winst voor de sector, erkent Smit. De ondernemers vrezen namelijk voor extra kosten door het plan, vooral door een toeslag bij het rijden in de files. “Dan worden we dubbel gepakt: we lijden al schade door het stilstaan en dan ook nog eens een extra heffing. De overheid verdient dan aan schaarse wegen”, zegt Smit. Enkele landen willen bovendien geen maximumbedrag meer voor de kilometerheffing: “Dan zouden wij fors duurder uit zijn in stedelijke gebieden, zoals de hele Randstad.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer