ING: truckregistraties dit jaar 35 procent lager • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

ING: truckregistraties dit jaar 35 procent lager

Truckregistraties vallen dit jaar naar verwachting terug met 35 procent tot 11.500 (gemiddelde 14.500) en trailerregistraties met maar liefst 55 procent tot 7.000 (gemiddelde 10.500). Doordat hier nog een overloopeffect in zit, ligt het orderniveau zelfs lager. Dit blijkt de nieuwe assetvisie Trucks & Trailers die ING vandaag presenteert.

truckverkoop_overhandiging sleutelsZowel de truck- als trailerafzet maken na historische hoogtijjaren een harde landing als gevolg van de economische crisis. Investeringen worden gemakkelijk uitgesteld en zorgen in combinatie met de grote voorraden nieuw materieel voor flinke prijsdruk. Dit heeft een ontnuchterend effect op fabrikanten en andere marktpartijen. Ook in 2010 zal de terugslag nog voelbaar zijn. Desondanks is de verwachting dat dan enig herstel intreedt.

Het cyclische karakter van het wegtransport zorgt ervoor dat de branche dubbel zo hard wordt geraakt bij economische neergang. Concreet betekent dit voor de branche dat de wegtransportsector in 2009 te maken krijgt met een volumedaling van 5 tot 8 procent. Dit mist zijn uitwerking op de investeringen in nieuw materieel niet.

Door de strenge milieueisen en technologische ontwikkelingen beschikken Nederlandse transporteurs over een modern wagenpark. Mede door fiscale stimuleringsmaatregelen is 38 procent van trekkers de afgelopen drie jaar aangeschaft. In combinatie met het dalend transportvolume worden investeringen hierdoor uitgesteld. Naar verwachting dalen de orders voor nieuwe trucks in 2009 met maar liefst 45 procent ten opzichte van voorgaande topjaren. “De investeringen zullen zich beperken tot de hoognodige vervangingsinvesteringen”, verklaart Michiel Bremmers assetspecialist Trucks & Trailers van ING Lease Nederland. “De strengere Euronormen en technologische ontwikkelingen zorgen er wel voor dat trucks eerder worden vervangen wat op lange termijn een positief punt is voor de branche.”

De trailermarkt laat een nog negatiever beeld zien. Het aantal trailerregistraties neemt dit jaar naar verwachting af met 55 procent ten opzichte van vorig jaar. Ten tijde van de hoge vervoersvraag zijn transporteurs optimistisch geweest met het bestellen van nieuwe trailers en hebben de grote trailerfabrikanten ook op voorraad geproduceerd. Hierdoor is forse overcapaciteit ontstaan, die de markt verstoort. Vanaf het laatste kwartaal van 2008 hebben annuleringen van orders het marktsentiment flink doen verslechteren. De overcapaciteit zorgt ervoor dat trailerbouwers een ongekend zwaar jaar doormaken. Fabrikanten die klantspecifieke trailers leveren, zijn beter in staat om deze periode door te komen.

Download hieronder de assetvisie Trucks & Trailers

 Assetvisie Trucks & Trailers 2009.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer