Truckfabrikanten roepen EU op tot steun en actie • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Truckfabrikanten roepen EU op tot steun en actie

De Europese truckfabrikanten hebben de EU en de EU-lidstaten opgeroepen snel maatregelen te nemen om de gevolgen van de economische crisis te beperken en de truck- en transportsectoren nieuwe kansen te bieden.

ScaniaDe fabrikanten, verenigd in ACEA, waren bijeen in Leipzig op het International Transport Forum. Economisch herstel kan volgens hen onder weer worden gestimuleerd door investeringen in infrastructuur, betere financieringskansen voor transporteurs, eenvoudiger regelgeving en het stimuleren van vernieuwingen van truckvloten. 

“De huidige crisis is niet normaal; we hebben het nog nooit zo zwaar gehad. Overheden moeten aanpakken als ze willen voorkomen dat industriën levensvatbaar blijven, en dat op een uiterst gecoördineerde manier”, aldus Leif Östling op de foto), CEO van Scania en voorzitter van de truckfabrikanten in ACEA. Volgens ACEA is de vraag naar trucks in heel Europa fors afgenomen. De orderboeken kwamen in het eerste kwartaal van 2009 niet verder dan 10.000 trucks, terwijl dat een jaar geleden nog 100.000 trucks waren. Truckfabrikanten verwachten dat de productie dit jaar uiteindelijk op de helft van het niveau van vorig jaar zal liggen.

Östling legt de nadruk dat overheden goed moeten kijken naar het functioneren van het financiële systeem. “Het gebrek aan krediet is een groot probleem in onze sector. Er zijn veel transporteurs die een prima business case hebben om in trucks te kunnen investeren, maar het geld nergens los krijgen”, aldus Östling. Hij waarschuwt dat de recessie en het gebrek aan kredieten zal leiden tot een oudere Europese truckvloot met negatieve gevolgen voor de duurzaamheid en veiligheid ervan. “Daarom is het nodig dat het hele transportsysteem meer efficiënt wordt en er bijvoorbeeld toegestaan moet worden om langere voertuigen op de Europese wegen toe te laten”, aldus de Scania-topman.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer