Ga naar hoofdinhoud

“Uitstel km-heffing geen gevolg voor fijnstofnorm”

Het uitstel van de kilometerheffing heeft waarschijnlijk geen negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit in Nederland. Dat zei minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) donderdag na afloop van de ministerraad.

Uitlaat truck emissiesDe bewindsman maakte deze week bekend dat 2011 als startdatum voor de kilometerbeprijzing niet gehaald gaat worden. Dit zou zijn collega van Milieu Jacqueline Cramer (PvdA) in de problemen kunnen brengen. Zij kreeg deze week toestemming van de Europese Commissie om pas later te hoeven voldoen aan de EU-normen voor fijnstof en stikstofdioxide. Wel moest zij een plan inleveren waarin staat hoe Nederland op termijn aan de Europese normen gaat voldoen. In dit zogeheten Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) zijn de positieve gevolgen van de kilometerheffing voor de luchtkwaliteit gewoon vanaf 2011 ingeboekt.

Volgens Eurlings betreft het echter een ‘hele conservatieve’ boeking met ‘beperkte’ gevolgen voor het milieu. Door meer werk te maken van andere maatregelen kan toch aan het NSL worden voldaan. De bewindsman denkt dan aan schonere dieselmotoren en de invoering van gedifferentieerde parkeertarieven, waarbij vervuilende auto’s meer moeten betalen. “Ik ga ervan uit dat we de norm halen”, aldus Eurlings.

Cramer wil echter zwart op wit zien wat de gevolgen van zijn besluit zijn voor het milieu en hoe lang het uitstel precies gaat duren, zo stelde zij na afloop van de ministerraad. In de nieuwe planning van Eurlings wordt gewerkt met verschillende data. In het meest conservatieve scenario gaan vrachtwagens pas vanaf mei 2014 betalen per afgelegde kilometer en volgen automobilisten een jaar later. Eurlings zal daarom een aanvullende brief sturen.

Bron: Novum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer