Ga naar hoofdinhoud

Utrecht wint Award Stedelijke Distributie

Zojuist ontving Utrecht de Award Stedelijke Distributie. De stad werd vooral beloond omdat er tussen meerdere partijen wordt samengewerkt. De Jury zel dat veel vaker te willen zien.

CargohopperUtrecht deed mee met de Bierboot, de Cargohopper, Gepu horecagroothandel en de gemeente als organisator. De Bierboot is één van de eerste bevoorradingsoplossingen over water. Gepu heeft aangetoond dat ook koel-, vries- en versprodcuten over water kunnen worden vervoerd. Cargohopper is een elektrisch aangedreven “treintje” op luchtbanden waarmee de Utrechtse binnenstad bevoorraad wordt. Het treintje, doet het werk van vijf tot acht bestelauto’s en hindert het verkeer veel minder. De Jury beschouwt Utrecht als één van de de voorlopers op het gebied van stedelijke distributie. Het doel van de Award Stedelijke Distributie is slimme en praktische ideeën te stimuleren en partijen te inspireren na te denken over efficiënte manieren om stedelijke distributie te organiseren. De winnaar ontvangt een totaalbedrag van 250.000 euro.

De jury bestaande uit Eric Janse de Jonge (vz.), Jos van Kleef (projectleider stedelijke distributie, Connekt) en Walther Ploos van Amstel (Hoogleraar logistiek en werkzaam bij TNO), selecteerde de drie genomineerden uit zeventien inzendingen. “De genomineerde initiatieven zijn allemaal door een goede mix van samenwerking tot stand gekomen. Een belangrijk criterium bij de keuze van de jury was het behalen van voordelen op tenminste twee terreinen: economie, milieu, leefbaarheid, verkeer (doorstroming en veiligheid) en/ of ruimtelijke ordening. De drie genomineerden scoorden op vrijwel alle terreinen bovengemiddeld”, aldus Eric Janse de Jonge. Maar Utrecht stak daar klaarblijkelijk toch bovenuit.
 

Drie kandidaten
De andere kandidaten waren Eco2city en Greencitydistribution. Eco2city is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project Binnenstadservice.nl dat inmiddels operationeel is in Nijmegen, Den Bosch, Arnhem en Maastricht. Binnestadservice.nl, tien uur per etmaal geopend, is gevestigd buiten de binnensteden. Deze locatie fungeert als gezamenlijk afleveradres voor de deelnemende winkeliers. Vervolgens gaan de goederen in een elektrische-, of op aardgas gedreven vrachtauto gebundeld naar de winkelstraat of direct naar de klant. Hierdoor worden onder andere voertuigbewegingen teruggedrongen. Greencitydistribution heeft de ambitie om binnen een jaar de B5 van Noord-Brabant te bedienen op aardgas aangedreven voertuigen. Een pilot is in oktober van dit jaar gestart. Greencitydistribution wil vracht voor de binnensteden aan de rand van de stad bundelen, waardoor onder andere voertuigbewegingen afnemen. Het initiatief is in tegenstelling tot Eco2city gericht op landelijke vervoerders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer