Ga naar hoofdinhoud

Veiligheidsgordel ziet Abraham

De veiligheidsgordel is jarig. De veiligheidsvoorziening werd vijftig jaar geleden door Volvo geïntroduceerd en redde daarna meer levens in het verkeer dan welke technische toepassing dan ook.

Veiligheidsgordel“Al vanaf het begin hebben we het patent op de uitvinding vrijgegeven aan alle fabrikanten en vandaag de dag is de veiligheidsgordel een vast onderdeel van elke auto of truck. Daarom zeggen we ook dat er een stukje Volvo in ieder voertuig zit – ongeacht het merk of model”, verklaart Volvo’s Product en Veiligheidsmanager Carl Johan Almqvist.

Hoewel de driepuntsgordel al een halve eeuw bestaat, wordt deze schrikbarend weinig gedragen door vrachtwagenchauffeurs in sommige landen. Zo draagt slechts vier op de tien truckchauffeurs in Zweden een gordel, terwijl dit in bijvoorbeeld Frankrijk dankzij strikte regelgeving ruim 80 procent is.

De consequenties van het niet dragen van een veiligheidsgordel zijn goed gedocumenteerd door Volvo’s eigen Accident Research Team. Van de 15 dodelijke truckongevallen op Zweedse wegen in de laatste drie jaar droeg de chauffeur in slechts één geval een veiligheidsgordel.

“De mens heeft geen ingebouwde snelheidsmeter en ziet snelheid niet als gevaarlijk, vooral niet wanneer hij hoog in een groot voertuig zit. Wereldwijd sterven jaarlijks veel chauffeurs door het niet dragen van een veiligheidsgordel. Hun levens hadden gespaard kunnen blijven wanneer ze dat wel hadden gedaan. Dit moet veranderen en dat is een hele uitdaging”, vertelt Almqvist. Hij concludeert: “Er bevinden zich waarschuwingssignalen in onze trucks die afgaan als de veiligheidsgordel niet wordt gedragen, maar uiteindelijk moet de chauffeur zich zelf realiseren dat hij of zij enorme risico’s neemt door zonder veiligheidsgordel te gaan rijden. Onze aanpak van veiligheid wordt terzijde geschoven als de chauffeur besluit geen gordel te dragen en de stoel niet op zijn plaats kan worden gehouden bij een botsing en de chauffeur door de cabine kan worden geslingerd.

De eerste Volvo met een driepuntsgordel werd op 13 augustus 1959 afgeleverd in Karlstad, Zweden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer