"Vlaamse kilometerheffing absurd idee" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

“Vlaamse kilometerheffing absurd idee”

De Belgische deelstaat Vlaanderen wil net als Nederland een kilometerheffing voor vrachtwagens invoeren. Streefdatum voor invoering is 2013, zo blijkt uit het ontwerp voor het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. Krant Het Belang van Limburg heeft dat akkoord woensdag onthuld. EVO en TLN vinden de Vlaamse plannen een “absurd idee”.

kilometerheffingDe kilometerheffing voor trucks staat er vooralsnog los van een soortgelijke heffing voor personenauto’s. Voor gewone wagens is er slechts een onderzoek naar mogelijkheden gepland.

In Nederland dient minister Camiel Eurlings (Verkeer) na de zomervakantie een wetsvoorstel in voor kilometerheffing. Kilometerheffing begint in Nederland niet voor 2012: eerst voor vrachtwagens en later ook voor personenwagens.

De Vlaamse deelstaat is van plan dat geld te gaan besteden aan onder meer de invoering van een geboortepremie; een toelage voor kinderen van een en twee jaar. De nieuwe regering van christendemocraten, socialisten en Vlaams-nationalisten wil ook internet en dakisolatie voor alle Vlaamse woningen in 2020. De Nederlandse transport- en verladersorganisaties EVO en TLN noemen de Vlaamse plannen “een absurd idee”. Kilometerheffing helpt volgens hen alleen tegen files als die ook voor personenauto’s geldt, zoals in Nederland. “Het lijkt erop dat de Vlaamse plannen voor kilometerheffing vooral ten doel hebben de vrachtauto als melkkoe te gebruiken. Vlaanderen richt zich alleen op vrachtauto’s en wil de opbrengsten niet gebruiken voor het onderhoud of de aanleg van wegen. Dit is dus gewoon een extra belasting.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer