Ga naar hoofdinhoud

De vijf grootste knelpunten in transportplanning

Het toenemend aantal restricties tijdens de transportplanning vergt veel tijd van de transportplanners. Soms is de planning gewoon te complex om alleen met hulp van kennis, ervaring en gezond verstand tot een efficiënte indeling van ritten te komen. Wat zijn de vijf meest voorkomende knelpunten?

Vooropgesteld: transportplanners blijven onmisbaar. Ook na implementatie van een ritplanningssysteem met slimme algoritmes. Een ritplanningssysteem stelt planners in staat om snel en adequaat te handelen bij veel voorkomende knelpunten tijdens de transportplanning. Hieronder volgen vijf voorbeelden.

Knelpunt 1: de ‘vergeten’ orders

Planners moeten rekening houden met een groot aantal zaken: de ontvangen orders, de beschikbare voertuigen, de aanwezige chauffeurs en niet te vergeten alle randvoorwaarden waaraan de planning moet voldoen. Als het aantal orders en daarmee het aantal ritten stijgt, raken ze het overzicht snel kwijt. Met als gevolg dat orders niet worden ingepland of pas op het laatste moment worden toegevoegd aan een rit die eigenlijk al was volgepland.

Dyon van Gaans, Regional Director Northern Europe PTV

Een ritplanningssysteem vergeet geen orders. Alle orders die zijn ingevoerd of ingelezen, worden automatisch ingepland, rekening houdend met alle randvoorwaarden en restricties. Een overzichtelijk scherm toont de planner welke orders tot planningsproblemen leiden en nadere aandacht verdienen. Met andere woorden: hij kan vertrouwen op de planningssoftware en hoeft niet voortdurend te checken of hij niets over het hoofd heeft gezien.

Knelpunt 2: ‘slepen’ van orders

Veel planners beschikken al over IT-tools, maar dan over tools die het nodige handwerk vereisen: het slepen van orders naar voertuigen. Dat is een tijdrovende klus die veel concentratie vereist. Een planner is al snel enkele uren zoet voordat alle orders tot complete ritten zijn samengevoegd. En als dan op het laatste moment een extra order binnenkomt, kan hij opnieuw gaan slepen.

Slepen van orders is met een ritplanningssysteem niet langer nodig. Alle orders worden automatisch over de beschikbare voertuigen verdeeld. Dat bespaart veel tijd, die planners veel beter kunnen benutten: voor het controleren van de planning en het oplossen van planningsproblemen. En als aan het eind nog een order komt? Dan levert die in ieder geval geen stress meer op.

Knelpunt 3: gebrekkige service

Klanten stellen steeds meer wensen en eisen aan afleveringen. Ze willen een tijdsafspraak of op z’n minst een tijdvenster, het liefst met een notificatie vooraf. En als het even kan, eisen ze dat de goederen meteen op de juiste afdeling worden geplaatst. Over andere restricties hebben we het dan nog niet gehad, zoals de benodigde hulpmiddelen voor het lossen: is een voertuig met een laadklep nodig? Of misschien een meeneemheftruck?

Planners raken door alle randvoorwaarden en restricties al snel het spoor bijster. Met als resultaat dat waardevolle klanten niet de service ontvangen waarom ze hebben gevraagd. Met een ritplanningssysteem is die kans klein. De algoritmes in de software zien geen enkele restrictie over het hoofd. En lukt het niet om met alle restricties rekening te houden? Dan ziet de planner dat meteen.

Knelpunt 4: twee keer op hetzelfde adres

Hoe meer klanten, hoe efficiënter transportbedrijven hun netwerk kunnen gebruiken. Zeker als klanten in dezelfde sector actief zijn, kan het synergievoordeel groot zijn. De kans neemt immers toe dat het transportbedrijf meerdere zendingen van verschillende klanten op hetzelfde adres aflevert. Maar wie heeft dat in de gaten? In de praktijk gebeurt het regelmatig dat een adres twee keer op één dag bezoek krijgt van hetzelfde transportbedrijf.

Een ritplanningssysteem snapt dat. Die controleert bij het verdelen van orders over de voertuigen welke zendingen hetzelfde afleveradres hebben. Die zendingen worden toegevoegd aan dezelfde rit. Dat voorkomt onnodige kilometers, maar ook onvrede bij ontvangers. Die zitten niet te wachten op een extra bezoekje van een chauffeur.

Knelpunt 5: lege laadmeters

De ene order is de andere niet. Afmetingen en gewichten kunnen van dag tot dag flink verschillen. Soms lijkt een vrachtauto op papier vol, maar blijkt die na het laden toch nog ruimte over te hebben. Dat is zonde, zeker in deze tijd waarin de transportsector zwaar onder druk staat om de beladingsgraad te verhogen en de CO2-uitstoot te verlagen.

Een ritplanningssysteem houdt automatisch rekening met het gewicht en/of het volume van de zendingen. De algoritmes rekenen net zo lang totdat de vrachtauto’s zo vol mogelijk zitten. Houdt u aan het eind één halflege vrachtauto over? Dan loont het misschien de moeite om die rit uit te besteden aan een partij die de rit volmaakt. Op die manier vergroot u het rendement van uw operatie. En tegelijkertijd helpt u ook het klimaat een beetje.

Wat zijn uw knelpunten in de planning?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer