EXPERTBLOG - Groeiende complexiteit in stadsdistributie vraagt om slimme rittenplanning • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

EXPERTBLOG – Groeiende complexiteit in stadsdistributie vraagt om slimme rittenplanning

De impact van maatschappelijke ontwikkelingen op stadsdistributie is enorm. De complexiteit en uitdagingen voor transportplanners stijgt in rap tempo.

door Peter Smit, projectmanager PTV Group

De stad oefent een enorme aantrekkingskracht uit. Dat resulteert in meer mensen die shoppen en uit eten gaan, maar ook steeds vaker online hun boodschappen of maaltijden bestellen en thuis laten bezorgen. De impact van al deze maatschappelijke ontwikkelingen op stadsdistributie is enorm. De complexiteit voor transportplanners stijgt in rap tempo.

Op dit moment woont maar liefst 55 procent van de wereldbevolking in steden. Volgens ramingen van de Verenigde Naties loopt dat aandeel op tot maar liefst 68 procent in 2050. Ook hier groeien de grote steden sneller dan de rest van Nederland, wat resulteert in meer logistieke bewegingen in de binnenstad. Tegelijkertijd nemen stadsbesturen steeds meer maatregelen om de leefbaarheid in de binnenstad te verbeteren. Met andere woorden: een operatie voor efficiënte stadsdistributie en duurzame stadslogistiek opzetten wordt steeds complexer.

Same-day delivery

Voor extra complexiteit zorgt de groei van het aantal online bestellingen. Steeds vaker gaat het om bestellingen die de volgende of dezelfde dag nog moeten worden afgeleverd op de plaats en tijd die door consumenten wordt bepaald. Vanwege die grote druk op levertijden ontbreekt het vervoerders aan tijd om handmatig een ritplanning te maken. Een automatisch ritplanningssysteem is een must bij next-day of same-day delivery.

Strenge restricties

Niet alleen consumenten, maar ook winkels, kantoren, hotels en horecagelegenheden moeten worden bevoorraad. Steeds vaker is de bevoorrading gebonden aan strenge restricties. Denk aan de korte tijdvensters maar ook aan milieu zones en voorkeursroutes. De ruimte voor laden en lossen neemt bovendien af. Het is niet ondenkbaar dat vervoerders in de toekomst vooraf laad- en losplaatsen moeten reserveren. Rekening houden met al die restricties is nagenoeg onmogelijk zonder een slim ritplanningssysteem.

Minder tijd en minder fouten

Wat is nu precies de toegevoegde waarde van een ritplanningsysteem bij  efficiënte stadsdistributie? Allereerst levert een dergelijk systeem tijdswinst op. Dat begint al zodra een klant orders met de bijbehorende restricties aanlevert. Een ritplanningssysteem genereert binnen enkele tellen een planningsvoorstel dat rekening houdt met onder andere:

  • Tijdsafspraken met klanten
  • Toegestane levertijden van winkelgebieden
  • Toegestane voertuigen in milieu zones
  • Rij- en rusttijden van chauffeurs

Inzicht in verbeterpotentieel

Bijkomend voordeel is het inzicht en overzicht dat een ritplanningssysteem verschaft. In één oogopslag is duidelijk waar ruimte voor verbetering zit. Is het niet toegestaan om op bepaalde tijden met een dieseltruck de stad in te rijden? Dan is het misschien slimmer om een al dan niet elektrische bakwagen in te zetten. De keuze uit verschillende voertuigprofielen stelt u in staat om optimaal gebruik te maken van de ruimte voor verbetering. Met een paar klikken ziet u wat het effect is van vernieuwing van het wagenpark.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer