Ga naar hoofdinhoud

Gecoördineerde samenwerking?

In mijn vorige column beschreef ik de opvallende stijging van strafrechtelijk ingrijpen bij overtredingen die door vervoerders zouden zijn gepleegd. Overtredingen waar voorheen slechts een bestuurlijke boete voor werd uitgeschreven worden sinds kort ook  strafrechtelijk aangepakt. Ook omschreef ik dat de toename van strafrechtelijk ingrijpen zo opvallend was dat het niet langer toeval kon zijn, maar een rechtstreeks gevolg moet zijn van door hoger hand opgelegde instructies.

En prompt verscheen daar op 11 november jl. een brief van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, mevrouw van den Nieuwenhuizen aan de voorzitter van de Tweede Kamer met daarin een beschrijving van de voortgang van de strijd tegen tachograaffraude. In die brief lezen we dan dat de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de ILT strafrechtelijk onderzoek doet naar Nederlandse dienstverleners van een criminele organisatie. Mijn voorspelling was dus juist.

door Patrick Bobeck

In de brief kondigt de minister verder aan dat de op te leggen bestuurlijke boete voor het einde van het jaar zal worden verhoogd van 4.400 naar 10.000 euro, meer dan een verdubbeling dus. We zullen zien of deze drastische, met een enkele pennenstreek aangekondigde verhoging, stand zal houden. Verder bevat de brief de nogal achteloos opschreven zinnetjes: “Aanvullend op de bovengenoemde maatregelen zie ik enkele belangrijke kansen voor effectievere handhaving in zowel gecoördineerde samenwerking in de keten als in procesverstoring. Voor samenwerking in de keten wordt gedacht aan verzekerings- en leasemaatschappijen en fabrikanten van tachografen.” Je moet het een aantal keer lezen voordat je begrijpt wat er staat, maar ik ben het eerder tegengekomen, namelijk in de strijd tegen hennepkwekerijen. Ook in die gevallen is er sprake van gecoördineerde aanpak in de keten. De gevolgen zijn verstrekkend. Bij ontdekking van een hennepplantage volgt in eerste instantie vanzelfsprekend strafrechtelijke vervolging. Maar daar blijft het niet bij. Wordt de hennepplantage geconstateerd in een huurhuis van de woningbouwvereniging dan wordt de huur meteen opgezegd. Ingeval van een koophuis, zegt de bank de op het huis rustende hypotheek op. De volledige hypotheek is dan in zijn geheel opeisbaar en aangezien die vanzelfsprekend nooit ineens kan worden afgelost, zal de woning worden verkocht. Maar ook daar blijft het niet bij. De belastingdienst zal onderzoek doen naar mogelijke inkomsten en naheffingen en boetes opleggen, soms van gigantische bedragen. Heeft diegene alwaar de kwekerij is aangetroffen een uitkering, dan zal ook die worden teruggevorderd. Omdat de elektriciteit bij hennepkwekerijen meestal wordt afgetapt zal de energiemaatschappij aangifte doen van diefstal en de verdachte zal ook daar aangesproken worden tot terugbetaling. Alle registers worden opengetrokken en zo kan het dat iemand die in een uitkeringssituatie zit ineens dakloos wordt en met slechts gigantische schulden, in een totaal uitzichtloze situatie wordt gebracht. Voor een hennepplantage, terwijl wij in dit land zelf een gedoogbeleid ten aanzien van hennep hebben gecreëerd. 

In geval van de gecoördineerde samenwerking in de keten bij geconstateerde tachograaffraude kan het in de toekomst dus zo zijn, dat de lease van het voertuig onmiddellijk wordt stopgezet. Mogelijk keert een verzekeringsmaatschappij bij een ladingdiefstal niet uit bij een geconstateerde manipulatie van een tachograaf, hoewel dat geen enkel verband houdt met de ladingdiefstal. Wellicht vordert een officier van justitie wel gigantische sommen geld omdat een vervoerder met een gemanipuleerde tachograaf vanzelfsprekend langer kan doorrijden en dus meer kan verdienen. Als rechtvaardiging voor al deze drastische ingrepen wordt gesteld dat tachograaffraude een verstoring van het gelijk speelveld veroorzaakt en dat het tot verslechtering van de arbeidsomstandigheden van chauffeurs kan leiden. Welnu, er is een waslijst aan veel ernstigere zaken die leiden tot een verstoring van het gelijke speelveld en de arbeidsomstandigheden van chauffeurs. Maar daar wordt vrijwel niets aan gedaan. Ik wens u allen vanaf deze plek een gelukkig nieuwjaar!   

TEKST: Patrick Bobeck – www.vallenduuk.nl

[INHOUD | INDEX TTMnl2019_6_67]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer