Ga naar hoofdinhoud

Lekker smart allemaal

Met stijgende verbazing heb ik de voortdurende sage over de nieuwe tachograafkaarten gadegeslagen. Kiwa Register, de instantie die de kaarten voor de nieuwe smart tacho uitgeeft, laat het keer op keer afweten. Dat is trouwens niet de eerste keer. Toen Kiwa in 2010 de uitgifte van de kaarten overnam van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, kon Kiwa de aanvragen ook niet aan en sloot toen domweg de telefoon af om van het geklaag verlost te zijn.

Een Kiwa in het nauw maakt dus rare sprongen, en dat blijkt ook nu weer. Om toch iedereen tijdig van nieuwe bestuurders- en bedrijfskaarten te kunnen voorzien werd er eerst uitgeweken naar kaarten van Kroatische oorsprong, later werden er kaarten ingekocht vanuit Groot-Brittannië. Kiwa legt de schuld van het niet kunnen leveren van Nederlandse kaarten neer bij kaartleverancier Idemia, en wordt daar nota bene in ondersteund door minister van Nieuwenhuizen, die Kiwa al net zoveel ruggensteun lijkt te geven als haar voorgangster.

Maar de grootste schuld ligt natuurlijk bij Kiwa zelf. In maart van dit jaar bleek pas dat Kiwa de nieuwe kaarten voor de smart tacho niet op 15 mei kon leveren. Twee maanden van te voren dus, en toen was er over problemen bij de kaartleverancier Idemia nog niks bekend. Het lijkt erop dat Kiwa gewoon de planning niet goed voor elkaar heeft. Had niet gehoeven, want in juli vorig jaar waarschuwden tacholeveranciers VDO en Stoneridge in dit magazine al dat invoering van de smart tacho weleens complex kon worden. Het is echt de zoveelste keer dat Kiwa zich een slecht partner van de transportsector toont. Ik kan me voorstellen dat er straks, als er echt trucks stilstaan vanaf 15 juni, een paar fikse claims worden ingediend bij Kiwa.

Ondanks dat dit een serieuze kwestie is, kon ik een lach toch niet onderdrukken bij het horen van de optie van de Britse tachokaarten. Die kaarten zijn natuurlijk zo smart dat ze straks, bij een no-deal Brexit, op afstand uitgeschakeld kunnen worden! En handhavers kunnen je kaart op afstand uitlezen waardoor ze meteen zien dat je helemaal niet links hebt gereden, met je Britse tachokaart. Stuur de boetes maar door naar de Kiwa!

#tacho
#smart
#kiwa

Eén reactie op “Lekker smart allemaal

  • Petra

    Hoe zit dat met een controle als je bezit over een buitenlandse bestuurderskaart?
    Krijgen we daar geen probleem mee over de grens?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer