Ga naar hoofdinhoud

Mysterie klapbanden nog niet opgelost

Het grote aantal gevallen van bandenpech met trucks lijkt een illusie. Dat blijkt uit een artikel in de nieuwste uitgave van TTM.nl. Een onderzoek van TNO liep op niets uit, diverse aanbieders en deskundigen zien het aantal incidenten juist afnemen.

klapbandTransportverzekeraar TVM luidde begin dit jaar de noodklok over het aantal trucks met bandenpech. Het gaf TNO de opdracht om onderzoek te doen.  “Wij kregen de indruk dat er meer mis was dan anders én er was veel maatschappelijke aandacht voor de truckongevallen”, aldus woordvoerder voor TVM Jaap Stalenburg. “Als belangrijkste transportverzekeraar van Nederland moeten wij onze verantwoording nemen. Vandaar onze vraag aan TNO uit te zoeken, of dit nu een trendmatig iets is, of louter een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Helaas gaf TNO de opdracht na enige tijd terug. Inmiddels ligt het onderzoek bij een gespecialiseerd Duits bureau en verwachten we spoedig de eerste resultaten”, aldus Stalenburg.

René van Maasakkers van Profile Tyre Centre Europe, Directeur Jos Gesthuizen van Euromaster en Arie Verhoef van Vaco melden dat het aantal incidenten vrij stabiel is. Het is wel zo dat Oost-Europeaanse trucks slecht in beeld zijn, maar volgens Verhoef zou dat niet veel mogen schelen.

Uit het verhaal komt ook naar voren dat bandenfabrikant Goodyear Dunlop twee banden al een tijdje geruisloos van de markt haalt. Het betreft de Goodyear Marathon LHS II+ met DOT-nummer: NJ 79AV1W en productiedatum van 3411(week 34 in 2011) tot en met 3913 (week 39 in 2013) én de Dunlop SP 344 met DOT-nummer NJ 79AC3W en productiedatum van 2312 (week 23 van 2012) tot en met 3913 (week 39 van 2013). Navraag leert dat beide banden gebruikmaken van dezelfde door derden aangeleverde componenten (hoogstwaarschijnlijk het karkas). Woordvoerder Greet Willekes vertelt dat transporteurs die met genoemde banden rijden, ze gratis kunnen omruilen voor de laatste nieuwe modellen Goodyear FUELMAX S en de Dunlop SP 344. Goodyear overweegt nog de actie te verlengen omdat nog niet alle banden terug zijn.

Lees het complete verhaal in TTM.nl nr 10 van 2014klik hier voor een (proef)abonnement

Eén reactie op “Mysterie klapbanden nog niet opgelost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer