Daimler en Volvo in joint-venture brandstofcelsystemen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Daimler en Volvo in joint-venture brandstofcelsystemen

Daimler Truck AG en Volvo Group maken dinsdag bekend dat zijn een joint-venture willen vormen om samen op grote schaal brandstofcelsystemen te produceren. Die brandstofcel moet de basis vormen voor de waterstoftrucks die Mercedes-Benz en Volvo in de toekomst op de markt willen brengen.

Dinsdag wordt een intentie-overeenkomst getekend, die nog nergens toe verplicht. Beide partijen zijn van plan in Q3 een definitieve overeenkomst te tekenen.

In de joint-venture willen Daimler en Volvo brandstofcelsystemen voor vrachtwagens en andere toepassingen ontwikkelen, produceren en op de markt brengen. Daimler zal op haar ontwikkelingen rond brandstofcelsystemen in de joint-venture onderbrengen. Volvo Group betaalt 600 miljoen euro voor haar 50 procent eigendom in de joint-venture.

“Transport en logistiek houden de wereld in beweging, en de behoefte aan transport zal blijven groeien. Echt CO2-neutraal transport kan worden gerealiseerd door middel van elektrische aandrijflijnen met energie uit accu’s of door waterstof aan boord om te zetten in elektriciteit. Voor vrachtwagens die zware ladingen en lange afstanden aankunnen, zijn brandstofcellen een belangrijk antwoord en een technologie waar Daimler in de afgelopen twee decennia een aanzienlijke expertise heeft opgebouwd door middel van zijn Mercedes-Benz brandstofcelunit. Dit gezamenlijke initiatief met de Volvo Group is een mijlpaal in het op de weg brengen van vrachtwagens en bussen met brandstofcellen”, zegt Martin Daum, voorzitter van de Raad van Bestuur Daimler Truck AG en lid van de Raad van Bestuur van Daimler AG.

Martin Lundtstedt, Volvo Group

“Elektrificatie van het wegvervoer is een sleutelelement in het tot stand brengen van de zogenaamde Green Deal, een koolstofneutraal Europa en uiteindelijk een koolstofneutrale wereld. Het gebruik van waterstof als drager van groene stroom voor elektrische vrachtwagens in het langeafstandsvervoer is een belangrijk onderdeel van de puzzel, en een aanvulling op elektrische voertuigen op batterijen en hernieuwbare brandstoffen. De combinatie van de ervaring van de Volvo Group en Daimler op dit gebied om de ontwikkeling te versnellen is goed voor onze klanten en voor de maatschappij als geheel. Door deze joint venture te vormen, laten we duidelijk zien dat we geloven in waterstofbrandstofcellen voor bedrijfsvoertuigen. Maar om deze visie werkelijkheid te laten worden, moeten ook andere bedrijven en instellingen deze ontwikkeling ondersteunen en eraan bijdragen, niet in de laatste plaats om de nodige brandstofinfrastructuur op te zetten”, zegt Martin Lundstedt, Volvo Group President en CEO.

De Volvo Groep en Daimler Truck AG zullen 50/50 partners zijn in de joint venture, die als een onafhankelijke en autonome entiteit zal opereren, waarbij Daimler Truck AG en de Volvo Groep op alle andere gebieden van het bedrijf zullen blijven concurreren. Door de krachten te bundelen zullen de ontwikkelingskosten voor beide ondernemingen dalen en zal de marktintroductie van brandstofcelsystemen in producten voor zwaar transport en veeleisende langeafstandsvervoer worden versneld. In de context van de huidige economische neergang is samenwerking nog noodzakelijker geworden om de doelstellingen van de Green Deal binnen een haalbaar tijdsbestek te verwezenlijken.

Het gemeenschappelijke doel is dat beide bedrijven in de tweede helft van het decennium zware bedrijfsvoertuigen met brandstofcellen voor veeleisende langeafstandsvervoerstoepassingen in serieproductie aanbieden. Daarnaast maken ook andere automotive- en niet-automobielgebruiksgevallen deel uit van het toepassingsgebied van de nieuwe joint venture.

De joint venture zal de activiteiten in Nabern/Duitsland (momenteel de hoofdzetel van Mercedes-Benz Fuel Cell GmbH) met produktiefaciliteiten in Duitsland en Canada omvatten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer