Ga naar hoofdinhoud

VIDEO – ‘Met de damp uit de pijp…’

Er is Daimler Truck veel aan gelegen om te laten zien dat haar emissievrije trucks in de praktijk prima werken. Afgelopen week startte de eActros Roadshow al, nu heeft Mercedes-Benz de GenH2 waterstoftruck in Tirol laten rijden en stuurde hem ook over de befaamde en veelbezongen Brennerpas.

Dr. Dalibor Dudic, hoofd voertuigprojecten Mercedes-Benz Trucks, Daimler Truck: “Aandrijfsystemen op basis van waterstof en batterijen zijn essentieel om in de toekomst volledig emissievrij transport te garanderen. In het distributietransport wordt de batterij-elektrische eActros al regelmatig gebruikt door vele klanten in heel Europa. Met de eActros LongHaul zijn we op weg naar serieproductie voor planbaar langeafstandstransport. In de tweede helft van het decennium volgt de serieversie van onze GenH2 Truck met brandstofcel voor bijzonder uitdagende gebruikssituaties. We hebben hier in Tirol laten zien dat beide aandrijftechnologieën volledig betrouwbaar en effectief kunnen functioneren.”

Daimler Truck stuurde twee prototype-varianten van zijn Mercedes-Benz GenH2 Truck op tournee in Tirol. Gedurende meerdere dagen legde de variant die op vloeibare waterstof rijdt een traject van 70 km af tussen Innsbruck en de Brennerpas. Met ongeveer 2,5 miljoen vrachtwagenritten per jaar is de Brennerpas een van de belangrijkste verkeersaders van het Europese goederenvervoer. De voertuig-aanhangwagencombinatie werd voor de ritten geladen tot een gezamenlijk brutogewicht van 40 ton. Tegelijkertijd legde een ander prototype van de GenH2 Truck, aangedreven door gasvormige waterstof, een traject van 40 km af tussen Innsbruck en het op 1.560 m hoogte gelegen dorp Axamer Lizum. Hier werd de inzet van de brandstofcel gedemonstreerd op verschillende hoogtes in een veeleisende topografie. Het voertuig werd bijgetankt in een eigen waterstoftankstation van het Oostenrijkse levensmiddelenbedrijf MPREIS. MPREIS produceert in zijn eigen elektrolyse-installatie op het hoofdkantoor in Völs rechtstreeks groene waterstof uit hernieuwbare energiebronnen en stelde deze ter beschikking aan Daimler Truck voor zijn test- en demonstratieruns.

Bij de ontwikkeling van op waterstof gebaseerde aandrijvingen geeft Daimler Truck de voorkeur aan vloeibare waterstof. In deze aggregatietoestand heeft de energiedrager een aanzienlijk hogere energiedichtheid in verhouding tot het volume dan gasvormige waterstof. Daardoor kan meer waterstof worden vervoerd, waardoor de actieradius aanzienlijk toeneemt en het voertuig prestaties kan leveren die vergelijkbaar zijn met die van een conventionele dieseltruck. Het ontwikkelingsdoel van de GenH2 Truck, die klaar is voor serieproductie, is een actieradius tot 1000 kilometer en meer. Dit maakt de truck geschikt voor bijzonder flexibele en veeleisende toepassingen, vooral in het belangrijke segment van het zware langeafstandsvervoer. De start van de serieproductie van trucks op waterstof is gepland voor de tweede helft van het decennium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer