Duitsers geven 15.000 euro subsidie voor aanschaf Euro 6 truck • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Duitsers geven 15.000 euro subsidie voor aanschaf Euro 6 truck

De Duitse overheid is een subsidieprogramma gestart om ondernemers en vervoerders te steunen bij de aanschaf van een nieuwe Euro 6 vrachtwagen. De subsidie bedraagt maximaal 15.000 euro en tegelijk moet dan een Euro 3, Euro 4 of Euro 5 truck naar de sloop worden gebracht. Voorwaarde is dat de nieuwe truck voorzien is van een dodehoek-systeem.

De nieuw aan te schaffen vrachtwagen moet dus voldoen aan Euro 6. Dat kan dus een diesel- of een gasvrachtwagen zijn. Het minimum gewicht is 7,5 ton. Ook vrachtwagens met een elektrische of brandstofcelaandrijving komen voor de  subsidie in aanmerking.

Tegelijk met de aanschaf/slooppremie geeft de Duitse overheid een subsidie van maximaal 5.000 euro voor de aanschaf van intelligente dan wel hulpsystemen op aanhangers en opleggers. Voorbeelden daarvan zijn bandenspanningsmeters, telematica of aerodynamische onderdelen.

Verkeersminister Andreas Scheuer: “Met onmiddellijke ingang bevorderen we de vervanging van oude vrachtwagens door nieuwe met schone aandrijvingen. Ons doel is om de CO2-uitstoot van het bedrijfswagenpark duurzaam te verminderen, de werkgelegenheid op lange termijn te behouden en de economie een tastbare impuls te geven. Daarnaast vergroten we ook de verkeersveiligheid met de nieuwe financiering, aangezien de subsieie uitdrukkelijk is gekoppeld aan de installatie van een systeem voor het verlenen van assistentie bij het rechtsaf slaan. Vrachtwagens veroorzaken ongeveer een kwart van de CO2-uitstoot in het wegverkeer. Daarom zijn we al lang voorstander van de overheveling van goederen naar klimaatvriendelijke vervoerswijzen zoals water en spoor.”

De financiering is gebaseerd op de resoluties van de Konzertierten Aktion Mobilität (KAM). Dit platform, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de coalitieregering, minister-presidenten uit geselecteerde Duitse deelstaten, alsmede vertegenwoordigers van de automobielindustrie, werknemers en het Nationaal Platform voor de Toekomst van de Mobiliteit (NPM), is gewijd aan de structurele verandering op lange termijn in de Duitse automobielindustrie en de daarmee gepaard gaande gevolgen voor bedrijven, regio’s en werknemers.

Het programma bestaat uit twee onderdelen: Naast de richtlijn die nu is gelanceerd om nieuwe en schone vrachtwagens te promoten, zal een tweede subsidie de aanschaf van gemeentelijke hulpverleningsvoertuigen – met name voor brandweerkorpsen – ondersteunen. Dit wordt momenteel nog door de ministeries overlegd, maar staat ook gepland voor het eerste kwartaal van 2021.

Eén reactie op “Duitsers geven 15.000 euro subsidie voor aanschaf Euro 6 truck

  • Big Rick

    Wel te hopen dat één van de voorwaarden is dat het voertuig wel een Duits kenteken dient te hebben en het niet een verkapte subsidie wordt om nog meer Oostblok platen erop te schroeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer