Foto's: Jatra blij met Tatra • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s: Jatra blij met Tatra

Jatra uit het Friese Drachten viert dit jaar het vijftigjarig bestaan. Uitgerekend in dit jubileumjaar verschijnt er een nieuw merk in de vloot, namelijk Tatra. De nieuwe 8×8 kipper werd volledig volgens de Jatra specificatie opgebouwd door Tatra dealer ESA uit Drachten.

Transport en Handelsmij Jatra uit Drachten is al vijftig jaar gespecialiseerd in het leveren van materialen en diensten voor de bouw en wegenbouw. Met een eigen zanddepot en een loswal is de aan- en afvoer van materialen over de weg en met de binnenvaart mogelijk. Voor het transport van het zand en grind beschikt Jatra over een eigen wagenpark met kippers met uiteenlopende configuraties. Voor het echte zware werk in de zandbanen beschikt het bedrijf over twee Ginaf 8×8 trucks. Een van die trucks wordt nu vervangen door de nieuwe Tatra. Directeur Gjalt Jan Jansma: “Wij zochten een alternatief voor de Ginaf trucks aangezien dat merk deze trucks niet meer bouwt. De stap naar de Tatra Phoenix is dan ook een logische, aangezien dat merk het dichtste bij de vertrouwde Ginaf trucks komt. Zo zijn cabine en aandrijflijn gelijk, en is ESA naast Tatra ook Ginaf dealer. Helemaal nieuw voor ons is het concept van de onafhankelijke wielophanging met het buischassis maar dat is een al jarenlang beproefd concept.”

De nieuwe Tatra werd niet over één nacht ijs gekocht maar na een week demo rijden met een soortgelijke Tatra. De chauffeur was meteen enthousiast over met name de stabiliteit en het weggedrag van de Tsjechische terreinbeul. “De voorkeur van de chauffeur was voor ons doorslaggevend bij de keuze voor deze truck”, aldus Jansma. Tatra dealer ESA heeft de 8×8 voorzien van een 21 kuub grote Gijsbertsen kipperopbouw en van diverse specifieke opties. Zo werden er camera’s aangebracht opzij en achter, werd er een overdruk installatie ingebouwd en zijn er diverse accessoires zoals zwaailampen, luchthoorns en kisten aangebracht. In het interieur is er een luxe chauffeursstoel gemonteerd met een automatische klimaatregeling. Verder werd er automatische smering gemonteerd. Jansma: “Bij ESA begrijpen ze wat onze specifieke eisen zijn in dit zware werk en dat heeft geresulteerd in een mooie complete kipper.”

De Tatra Phoenix is voorzien van de MX13 krachtbron met 480 pk in combinatie met de ZF TraXon geautomatiseerde transmissie. De truck is goed voor een GVW van 46 ton en realiseert een netto laadvermogen van 28 ton. De Tatra Phoenix 8×8 is voorzien van dubbele montage op de derde as. Dat is een optie, want Tatra levert ook enkele montage rondom. Jatra koos voor de dubbele montage vanwege de grotere stabiliteit tijdens het kippen. De nieuwe Tatra is in de kleuren van het jubilerende Jatra een indrukwekkende verschijning op de weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer