Ga naar hoofdinhoud

PTV introduceert eerste routeplanner voor e-trucks

Wie elektrische trucks inzet, moet laadplanning combineren met routeplanning. PTV Logistics speelt daar op in met de EV Truck Route Planner, een online planner die rekening houdt met alles dat komt kijken bij de praktische inzet van een elektrische vrachtwagen.

De EV Truck Route Planner berekent geschikte routes voor elke elektrische truck of bestelauto, rekening houdend met factoren zoals laadvermogen, weersomstandigheden, batterijcapaciteit en leeftijd van het voertuig. Fleetmanagers kunnen deze merkonafhankelijke routeplanner gebruiken om te bepalen welk elektrisch voertuig het meest geschikt is voor hun activiteiten. Michael Hubschneider, Senior Product Manager bij PTV Logistics: “Met de EV Truck Route Planner willen we meer transparantie bieden over de investering in een elektrisch wagenpark.”

Transport elektrificeren

De invoering van elektrische voertuigen stelt transportplanners en wagenparkbeheerders voor nieuwe uitdagingen. In welke elektrische voertuigen moet ik investeren? Welke laadinfrastructuur heb ik nodig? Hoe beïnvloedt de beperkte actieradius mijn transportactiviteiten en winstgevendheid? Wat is de invloed van weersomstandigheden en rijgedrag op het energieverbruik? “De nieuwe EV Truck Route Planner geeft antwoorden op deze en andere vragen”, zegt Michael Hubschneider.

De EV Truck Route Planner is een eenvoudig te gebruiken online tool. Transportplanners kunnen de elektrische truck of bestelauto selecteren die ze willen gebruiken, het begin- en eindpunt van de route invoeren, evenals het laadgewicht en het batterijniveau bij de start. Met één klik berekent de tool geschikte routes voor vrachtwagens, rekening houdend met de huidige weersomstandigheden en verkeerssituatie. Het resultaat is een overzichtskaart met de berekende route en het resterende batterijniveau aan het einde van de rit.

Wat de tool bijzonder maakt, is de grootste database in Europa met beschikbare en te verwachten elektrische trucks en bestelauto’s op de markt. Hierdoor kunnen wagenparkbeheerders de prestaties van verschillende modellen vergelijken en bepalen welk voertuig het beste bij hun transportactiviteiten past. Hubschneider: “Publieke informatie over elektrische voertuigen is vaak erg beperkt. Daarom werken we samen met voertuigfabrikanten om de nodige gegevens te verzamelen. Op deze manier willen we meer transparantie bieden bij investeringsbeslissingen.”

Betere resultaten met digitale tweeling

De EV Truck Route Planner gaat nog een stap verder. De tool maakt gebruik van de gegevens van fabrikanten om een digitale tweeling van elk voertuig te maken, waardoor het gedrag onder verschillende omstandigheden realistisch wordt weergegeven. Factoren zoals hoge of lage buitentemperaturen en tegenwind beïnvloeden het energieverbruik. Daarnaast hebben de leeftijd van het voertuig, het aantal gereden kilometers en het gedrag van de bestuurder invloed op de actieradius.

Momenteel bevat de EV Truck Route Planner digitale tweelingen van vrachtwagens en bestelauto’s in Europa. In de toekomst willen we zelfs verder gaan en ook andere delen van de wereld, andere typen voertuigen en andere alternatieve aandrijftechnologieën opnemen die bijdragen aan een duurzamere wereld. Hubschneider legt uit: “Wagenparkbeheerders kunnen verschillende scenario’s simuleren om te begrijpen hoe een voertuig zich onder verschillende omstandigheden gedraagt. Zo kunnen ze nog beter beoordelen welk voertuig het meest geschikt is voor hun activiteiten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer