Ga naar hoofdinhoud

Scania met gewijzigde as-opstelling voor NBC

De Noorder Betonpompen Centrale heeft een nieuwe Scania vijf asser met een Schwing S52SX betonpomp in gebruik genomen. Het vijftig ton zware voertuig werd door Veldhuizen Trucks geschikt gemaakt voor deze toepassing, onder meer door de tweede vooras te verplaatsen.

De Noorder Betonpompen Centrale heeft een vloot van 40 betonpompen, met onder meer schuimbeton voertuigen en aanhangwagen-betonpompen. De nieuwe Scania is de op één na zwaarste betonpomp van het bedrijf uit het Groningse Leek. De vloot bestaat grotendeels uit Scania trucks en ook de nieuwste aanwinst is gebouwd op basis van een Scania truck. Uitgaande van een Scania P500 XT 10×4 werd het voertuig door Veldhuizen Wagenbouw aangepast voor deze specifieke opbouw. Om ruimte te maken voor de voorste steunpoten van de betonpomp opbouw werd de originele tweede vooras verplaatst. Verder werden de aslasten aangepast in verband met het eigen gewicht van de installatie.

50 ton eigen gewicht

De opgebouwde truck weegt met 49.350 kilo bijna 50 ton. Het maximale GVW bedraagt 49.950 kilo en dat betekent dat er een laadvermogen resteert van 600 kilo, genoeg voor de nodige extra uitrusting en hulpstukken. Om dit hoge eigen gewicht mogelijk te maken werden de voorassen door Veldhuizen Trucks opgewaardeerd naar twee keer tien ton. De twee aangedreven assen zijn ieder goed voor technisch 12 ton en de sleepas is ook gekeurd voor 10 ton. Hierdoor ontstond een voertuig met een technisch toegelaten gewicht van 53 ton. Om ruimte te maken voor de steunpoten van de Schwing betonpomp werd de tweede vooras 33 centimeter naar achteren verplaatst. De totale lengte van de Scania met de indrukwekkende betonpomp bedraagt maar liefst 1289 cm en dat is mogelijk omdat het een rijdend werktuig is. Bij voertuigen geschikt voor het vervoer van lading is 12 meter het maximum. Ondanks de afmetingen is de Scania bijzonder wendbaar, en dat is belangrijk op de vaak krappe bouwlocaties.

162 kuub beton per uur

De Schwing S52SX betonpomp heeft een verticaal bereik van 54,5 meter en een theoretische capaciteit van 162 kuub per uur bij een constante aanvoer. De pomp werkt met een druk van 85 bar en hiermee is het qua capaciteit de één na grootste van de Noorder Betonpompen Centrale. Voor de aandrijving is een speciale tussenbak gemonteerd achter de versnellingsbak van de Scania die als PTO fungeert. De truck werd geleverd door Scania Groningen en opgebouwd door Boogert Service.

Eén reactie op “Scania met gewijzigde as-opstelling voor NBC

  • W. de Jager

    Ben benieuwd hoe lang het voertuig kan rijden voordat er fouten in het uitlaatsysteem ontstaan. Het verplaatsen van de 2e as heeft ook consequenties voor de positie van de demper/roetfilter/katalysator unit. Deze is ook verder naar achteren geplaatst m.a.g. dat de uitlaatgassen afkoelen en de unit minder snel of niet op temperatuur komt met alle gevolgen van dien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer