Van den Bosch verstevigt grip op charters met boordcomputer • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Van den Bosch verstevigt grip op charters met boordcomputer

Sinds de installatie van de CarCube boordcomputer in 2016 heeft Van den Bosch Transporten meer grip op haar fleetmanagement. Die grip ontbrak lange tijd bij de 150 vaste charters die de logistiek dienstverlener vrijwel dagelijks inzet. Dat is veranderd nu ook die voertuigen zijn voorzien van een vaste boordcomputer.

Per jaar transporteert Van den Bosch Transporten circa 2,7 miljoen ton vloeibare en droge bulkstoffen. Daarvoor zet de logistiek dienstverlener met het hoofdkantoor in Erp een vloot van vrachtwagens, opleggers en containers in, maar wordt ook gebruik gemaakt van andere modaliteiten als treinen en boten. De kunst is om voor elke klant in de chemie- en foodsector de optimale combinatie van weg, water en rail te vinden. Door meer in te zetten op intermodaal transport, is Van den Bosch erin geslaagd om de CO2-uitstoot in vijf jaar tijd met maar liefst twintig procent te verlagen.

Voor een efficiënte en gestroomlijnde intermodale operatie is het van cruciaal belang dat planners de positie van de vrachtwagens real-time kunnen volgen. Is die ene bulkcontainer op tijd op de railterminal om de trein te halen? Wanneer arriveert de vrachtwagen in de haven om de bulkcontainer op te halen? Klanten in de food- en chemiesector vragen om betrouwbaar transport, zodat hun eigen operaties niet worden verstoord. “Eind 2016 zijn we daarom gestart met de installatie van de CarCube in al onze eigen vrachtwagens”, vertelt Eli Smeding, operations manager trucking bij Van den Bosch.

De CarCube is een boordcomputer die naast tracking & tracing allerlei moderne functies biedt. Denk aan uitwisseling van gebruiks- en prestatiegegevens, automatische bestuurdersidentificatie en integratie van rij- en werktijden. Ook is het systeem uitgerust met trucknavigatie. Mits connectie met een documentscanner, kunnen documenten voortaan gescand en verstuurd worden vanuit de vrachtwagen. “Het grote voordeel van de nieuwe boordcomputer is de real-time uitwisseling van data. Dat betekent meer en beter overzicht, waardoor de samenwerking tussen chauffeurs en planners nog beter en makkelijker wordt. Bovendien behoort het handmatig uitlezen van datacartridges en chauffeurskaarten tot het verleden”, aldus Smeding.

Opvallend is de beslissing uit 2018 om ook de 150 vaste chartervoertuigen van vast ingebouwde CarCubes te voorzien. “Aanvankelijk konden we alleen met charters communiceren via de telefoon. We moesten bellen om te achterhalen waar ze reden. Dat werd beter toen we de charters konden volgen middels een app op de smartphones van de chauffeurs, maar die oplossing blijkt niet betrouwbaar genoeg te zijn voor onze operatie. Chauffeurs kunnen de GPS-functie of zelfs de volledige telefoon uitzetten. Soms rijden ze door gebieden zonder bereik, zodat we geen zicht hebben op de actuele positie van de charter. Die problemen verdwijnen met een vaste boordcomputer”, weet Smeding.

De CarCube leidt niet alleen tot betere communicatie met de chauffeurs, maar ook voor verlichting van de administratieve werkzaamheden. Ook in de cabine van de chartervoertuigen kunnen vervoersdocumenten nu eenvoudig worden ingescand en verzonden, zodat de medewerkers op het kantoor van Van den Bosch transportopdrachten nu sneller en efficiënter kunnen afhandelen. “Voorheen gebruikten de chauffeurs vaak de foto-app van hun smartphone, maar dat resulteerde vaak in foto’s met een slechte resolutie waardoor documenten nog steeds onleesbaar waren,” vertelt Smeding.

Uiteindelijk zullen de boordcomputers resulteren in verbetering van de samenwerking met de charterbedrijven, verwacht Smeding. “Wij willen geen tijd verliezen aan discussies achteraf over facturen en de uren en kilometers van allang uitgevoerde ritten. Ook de samenwerking met Trimble bevalt goed,” stelt Smeding. “De mensen van Trimble beschikken over ruime kennis van de transportsector. Dat maakt gesprekken over onze wensen en eisen gemakkelijker. Ze denken daadwerkelijk mee over oplossingen voor de uitdagingen die we tegenkomen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer