Kögel showt kipper met aangedreven as • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Kögel showt kipper met aangedreven as

Opleggerfabrikant Kögel laat op de bouwbeurs Bauma de Kögel Trucker Tipper (KTT) zien. Deze kipper staat voor een hoge gebruiksvriendelijkheid bij dagelijks gebruik en meer nuttig laadvermogen. Precies wat chauffeurs willen. Bijzonder is ook dat hij leverbaar is met een aangedreven as.

Het uitgangspunt van de KTT wordt gevormd door het voor laadvermogen en gewicht geoptimaliseerde chassis en een laadbak met een slimme mix van materialen. De op de Bauma 2019 tentoongestelde 3-assige ronde kipoplegger met een laadvolume van 24 m³ toont de variant met een vier millimeter dikke vloer van gehard Hardox 450 staal, zijwanden gemaakt van een zeer slijtvaste aluminiumplaat van vijf millimeter dikte en een achterwand van een zeer slijtvaste zeven millimeter dikke aluminiumplaat. Deze combinatie is ideaal voor bouwmaterialen zoals steengruis of grind. In vergelijking met een halfronde Kögel-kipoplegger met vier millimeter dikke stalen zijwanden en een vier millimeter dikke stalen achterwand kunnen de nieuwe aluminium zijwanden en de aluminium achterwand tot 430 kilogram besparen op het eigen gewicht.

Gebruiksvriendelijkheid staat eveneens op de voorgrond bij de Kögel Trucker Tipper en laat zich eenvoudig realiseren door de vele standaard gemonteerde uitrustingen en het veelzijdige, individueel specificeerbare optieprogramma. De Kögel Trucker Tipper beschikt bijvoorbeeld over een geoptimaliseerde wielbasis voor de best mogelijke lastverdeling. Zo heeft hij betere rij- en manoeuvreereigenschappen en een grotere stabiliteit bij het afstorten in moeilijk begaanbaar terrein. De halfronde kipoplegger heeft bovendien een 170 millimeter verlengde oversteek van de laadbak. Een optioneel aangebrachte stortgoot is dus niet meer nodig. Dit bespaart niet alleen geld, maar scheelt ook gewicht. Een omhoogzwenkende klapvergrendeling aan de onderrijbeveiliging en een optionele randplaat op de onderrijbeveiliging voorkomen verontreiniging tijdens het lossen van de lading. De vergrendelingshaken schuiven bij het lossen automatisch in het achterportaal en zijn daardoor ook beschermd tegen verontreiniging en beschadiging. Dit vergrendelingssysteem van de achterklep zorgt er ook voor dat er geen steen vast kan blijven zitten als de achterklep sluit en dat de zijwanden optimaal aansluiten op de achterklep.

Op de Kögel Trucker Tipper is het optionele Kögel LUXIMA meerkamer-LED-achterlicht met geïntegreerde achteruitrijbeveiliging te zien dat tijdens de internationale brancheawards “Trailer Innovation 2017” de derde plaats in de wacht sleepte. De sensoren voor de achteruitrijbeveiliging zijn daarbij ruimtebesparend geïntegreerd in de Kögel LUXIMA meerkamer-LED-achterlichten en de kentekenhouder. Extra installatieruimte aan de achterzijde van de oplegger is niet meer nodig.

Als wegrijhulp op hellingen en moeilijke ondergrond kan bij de Kögel Trucker Tipper als optie de aangedreven SAF TRAK-as worden gemonteerd. Voor de doorslaggevende extra tractie voor de halfronde Kögel kipoplegger zorgen twee hydraulische motoren, die zich in de wielnaven van de aangedreven traileras bevinden. Het aandrijfsysteem maakt daarbij gebruik van de hydraulische druk die de truck hoe dan ook beschikbaar moet stellen om de laadbak omhoog te brengen.

Om nog meer nuttig laadvermogen beschikbaar te stellen, is de Kögel Trucker Tipper uitgerust met lichtgewicht uitrusting zoals aluminium velgen en aluminium luchtketels. Aan de kipper op de bauma 2019 zijn bovendien speciale uitrustingen te zien zoals een gereedschapskist, een werkplatform, een rolafdekking, een liftas en knipperende zijmarkeringslichten om de verkeersveiligheid te verhogen en om ongevallen bij het afslaan te voorkomen en nog veel meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer