Ga naar hoofdinhoud

Prijzen gebruikte bedrijfswagens dalen met 1,8 procent

De prijzen voor gebruikte bedrijfswagens daalden in de afgelopen 6 maanden met gemiddeld 1,8 procent.  Dat blijkt uit de exemplaire gegevensanalyse van online marktplaats Tradus.

De trend is ook te zien in de landbouw-, bouw- en transportbranche, echter met een andere ontwikkeling. Met -3,5 procent bleven de prijzen voor gebruikte landbouwbedrijfswagens bijzonder sterk dalen. In de transportbranche daalden ze gemiddeld (-1,5  procent) en in de bouw bleven ze min of meer stabiel (-0,6 procent). Een blik op de gegevens laat zien: afhankelijk van het model, type of merk waren er grote verschillen bij de prijsontwikkeling. Enkele modellen werden in tegenstelling tot de trend zelfs duurder.

Op Tradus worden meer dan 282.000 bedrijfswagens van alle drie de branches aangeboden. Over een periode van zes maanden (mei t/m oktober 2019) observeerde en analyseerde Tradus de prijzen van 48 referentievoertuigen in de categorieën oogstmachines en tractoren (landbouw), hydraulische graafmachines (bouw) en vrachtwagens en trekkers (transport).

In die categorieën bevinden zich voertuigen van merken zoals John Deere, Claas, Fendt, New Holland, Kubota, Volvo, MAN, Mercedes Benz, Iveco, Scania, Caterpillar, Liebherr, JBC, Hyundai en Hitachi. “Doordat wij de prijzen van belangrijke voertuigtypen, -categorieën en -merken zes maanden lang hebben geobserveerd, krijgen wij een overzicht van de actuele ontwikkelingen en trends op de markt voor gebruikte voertuigen. De exemplaire gegevensanalyse laat zien, welke merken of voertuigtypen qua prijs zijn gestegen of gedaald. Onze gebruikers profiteren van deze kennis”, vertelt Joost Goedhart, sales manager bij Tradus.

Gemiddeld daalden de prijzen van de geobserveerde voertuigen met 3,5 procent. Goedhart licht toe: “Deze daling is te verklaren door seizoensschommelingen en een zeer duidelijke komkommertijd. Wij gaan ervan uit dat er in het voorjaar van 2020 weer een duidelijke trend omhoog zal zijn.”

De analyse laat grote verschillen bij de prijsontwikkeling zien. Zo werden enkele gebruikte oogstmachines sinds mei meer dan tien procent goedkoper, maar andere werden negen procent duurder. Een voorbeeld: oogstmachines van het type New Holland TX werden aanzienlijk duurder (+ 9  procent), terwijl de modellen van het type New Holland CR goedkoper werden (- 13  procent). Een soortgelijk beeld bij tractoren: de Fendt Favoit werd duurder, maar de Fendt Farmer werd goedkoper. “Wie op zoek is naar gebruikte oogstmachines of tractoren moet dit goed uitzoeken en meerdere modellen over een langere periode qua prijs met elkaar vergelijken”, aldus Goedhart.

De prijzen van de geobserveerde gebruikte bedrijfswagens bleven met een lichte min van 0,6 procent relatief stabiel. Ook hier wijken echter enkele modellen aanzienlijk af van de trend: het bereik gaat van plus acht tot min twaalf procent. Hydraulische graafmachines van de merken Hitachi, Komatsu, Caterpillar en Doosan werden in de regel goedkoper, modellen zoals de New Holland E of Volvo EC juist duurder. Het commentaar van Goedhart: “Wie niet gebonden is aan een bepaald merk of een bepaald model, kan veel geld besparen.”

De prijzen van de geobserveerde bedrijfswagens daalden sinds mei gemiddeld met 1,5 procent. Met min 0,4 procent bleken vrachtwagens stabieler dan trekkers (-2,5  procent). Scania, MAN, IVECO en DAF trekkers van aantrekkelijke merken werden goedkoper. Weliswaar daalden ook bij vrachtwagens de prijzen licht, enkele modellen zoals de Volvo FH en de MAN TGL werden echter vier tot vijf procent duurder.

Volgens de exemplaire gegevensanalyse van Tradus daalden de prijzen voor gebruikte bedrijfswagens in de afgelopen 6 maanden met gemiddeld 1,8 procent. De trend is ook te zien in de landbouw-, bouw- en transportbranche. Echter met een andere ontwikkeling. Met -3,5 procent bleven de prijzen voor gebruikte landbouwbedrijfswagens bijzonder sterk dalen. In de transportbranche daalden ze gemiddeld (-1,5  procent) en in de bouw bleven ze min of meer stabiel (-0,6 procent). Een blik op de gegevens laat zien: afhankelijk van het model, type of merk waren er grote verschillen bij de prijsontwikkeling. Enkele modellen werden in tegenstelling tot de trend zelfs duurder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer