Nederlandse DAF-dealerbedrijven beschuldigd van kartelvorming in Polen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse DAF-dealerbedrijven beschuldigd van kartelvorming in Polen

Vijf DAF-dealers zijn door de Poolse mededingsautoriteit UOKiK beschuldigd van het maken van (prijs)afspraken rond het verkopen van DAF’s in Polen. Onder de vijf bedrijven bevindt zich de Van Tilburg-Bastianen Groep, haar Poolse dochteronderneming TB Truck&Trailer Serwis uit Wolica en ESA Trucks Polska uit Komorniki. Ook negen managers van de betrokken bedrijven zijn aangeklaagd.

Volgens UOKiK hebben de truckdealers samen een kartel gevormd dat al sinds 2011 de Poolse markt controleerde. Daardoor zouden transportbedrijven mogelijk hogere prijzen dan nodig hebben betaald en geen vrije keuze hebben kunnen maken voor een dealer.

De volgende vijf bedrijven zijn volgens UOKiK betrokken bij het kartel: DBK uit Olsztyn, ESA Trucks Polska uit Komorniki, TB Truck&Trailer Serwis uit Wolica, Van Tilburg-Bastianen Groep uit Breda en WTC uit Długołęka. Negen managers die werkzaam zijn of waren bij deze bedrijven zijn ook aangeklaagd.

UOKiK heeft in 2018 uitgebreid onderzoek gedaan bij DBK, ESA Trucks Polska, TB Truck&Trailer Serwis en WTC en uitgebreid bewijsmateriaal gevonden voor kartelafspraken. Het materiaal laat zien dat de bedrijven gezamenlijk acties ondernamen en zich er van bewust waren dat die acties illegaal waren.

De kartelwaakhond vermoedt dat vanaf 2011, maar mogelijk ook eerder, DBK, WTC en ESA Trucks Polska de Poolse markt voor DAF Trucks onderling verdeeld hebben. In uiterlijk 2016 kwam TB Truck & Trailer Serwis erbij, met medeweten van moederbedrijf Van Tilburg-Bastianen Groep in Nederland. Een medewerker van Van Tilburg-Bastianen Groep werd geïnformeerd over de praktijken in Polen, maar het bedrijf nam geen stappen om de participatie van haar dochterbedrijf in het kartel te beëindigen. Daarom is ook Van Tilburg-Bastianen Groep en haar management betrokken in de aanklacht.

De dealers werkten volgens UOKiK samen door af te spreken wie in welk deel van Polen DAF Trucks mocht verkopen. Niemand zou na de afspraken buiten zijn ‘rayon’ werken. Ook werden er afspraken rond tenders gemaakt. Ook prijsinformatie werd uitgewisseld. Daardoor was het mogelijk om klanten te ontmoedigen trucks te kopen bij andere dealers dan aangesloten bij het kartel. Als een klant in een bijvoorbeeld door DBK gecontroleerd rayon een DAF truck bij ESA wilde kopen, dan kreeg hij van ESA een extra hoge prijs gerekend, zodat de klant uiteindelijk zijn aankoop bij DBK zou doen.

De gemaakte afspraken gaan dus niet alleen over prijzen, maar ook over het verdelen van de markt. Dat is volgens UOKiK net zo schadelijk voor de economie. De rayonvorming die de DAF-dealers afspraken beperken klanten in hun keuze voor een afnemer en een mogelijk lagere prijs.

De aangeklaagde DAF-dealers kunnen een boete krijgen van maximaal 10 procent van hun jaaromzet. De betrokken managers kunnen een boete krijgen van maximaal 2 miljoen zloty’s, zo’n 470.000 euro. Straf kan trouwens worden verminderd of zelfs worden ontlopen door actief met het onderzoek mee te werken en eventueel zelf bewijsstukken aan te dragen.

De Van Tilburg-Bastianen Groep verleent haar medewerking aan het onderzoek, laat CEO Thomas Martin aan TTM.nl weten. “Het is juist dat UOKiK een procedure heeft geïnitieerd tegen entiteiten van de Van Tilburg-Bastianen Groep. De procedure bevindt zich in een beginstadium. UOKiK zal conform de Poolse wetgeving de betrokken ondernemingen thans informeren over de feiten en omstandigheden waarop zij haar beschuldigingen baseert en hen in de gelegenheid stellen daarop inhoudelijk te reageren. De zijdens TB betrokken ondernemingen zullen van die gelegenheid gebruik maken. Gedurende het verdere verloop van de procedure zal TB zich van commentaar onthouden”, aldus Martin.

Ook ESA Trucks Polska zegt zich in te spannen om een verklaring te geven voor de beschuldigingen aan haar adres. ESA Trucks zegt echter ook dat het nog te vroeg is om al te spreken van prijsafspraken of kartelvorming. “De onderzoeken bevinden zich nog in de startfase en pas zodra dat is afgerond is er een oordeel te geven over de kwestie”, aldus ESA Trucks Polska in een verklaring.

Eén reactie op “Nederlandse DAF-dealerbedrijven beschuldigd van kartelvorming in Polen

  • Debby

    Volgens mij heb ik in de Poolse media vernomen dat Mw. Julia Sakovska van de van Tilburg-Bastianen Groep inmiddels persoonlijk veroordeeld is. Klopt dit?
    En ik begreep dat ze inmiddels ontslagen is, onder meer vanwege dit gedoe.

    En terecht denk ik. Gewoon alle regels aan je laars lappen om maar geld te verdienen….naar mijn mening is dat echt schandalig gedrag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer