Bosch vindt de zonneklep opnieuw uit • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Bosch vindt de zonneklep opnieuw uit

De zonneklep in de (vracht)auto bestaat al vijfennegentig jaar, maar er is maar weinig aan veranderd sinds de eerste versie. Tot nu, want met de ‘Virtual Visor’ van Bosch wordt de chauffeur niet verblind door de zon èn hij heeft optimaal zicht.

Het is een bekende ervaring. De zon staat laag en achter het stuur wordt je behoorlijk verblind. Je klapt de zonneklep (of rolt het scherm) omlaag, maar die neemt vervolgens een fors deel van je blikveld weg. Een verkeerslicht in de gaten houden is bijna onmogelijk. Niet optimaal veilig, maar de Virtual Visor van Bosch, gepresenteerd op techshow CES, is dat wel. De elektronische zonneklep won zelfs een award als een van de beste innovaties op de CES.

Virtual Visor verbindt een LCD-paneel met een bestuurder of bewakingscamera om de door de zon geworpen schaduw op het gezicht van de bestuurder te volgen. Het systeem maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om de bestuurder te lokaliseren in het beeld van de naar de bestuurder gerichte camera. Het maakt ook gebruik van AI om de oriëntatiepunten op het gezicht te bepalen – inclusief waar de ogen, neus en mond zich bevinden – zodat het schaduwen op het gezicht kan identificeren. Het algoritme analyseert het zicht van de bestuurder en maakt alleen het gedeelte van het display donkerder waardoor zonlicht de ogen van de bestuurder raakt. De rest van het display blijft transparant, waardoor een groot deel van het gezichtsveld van de bestuurder niet langer wordt verdoezeld.

Het creatieve gebruik van liquid crystal technologie om een ​​specifieke lichtbron te blokkeren, vermindert gevaarlijke zonneschijn, ongemak voor de bestuurder en ongevalrisico; het verhoogt ook het zicht, het comfort en de veiligheid van de bestuurder. Hopelijk is de zonneklep van Bosch in de toekomst ook leverbaar als (oprolbaar) zonnescherm in de truckcabine.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer