Chauffeur moet elektronica uit handen geven tijdens rijden • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Chauffeur moet elektronica uit handen geven tijdens rijden

De nieuwe regels rond ‘appen tijdens het rijden’, die maandag 1 juli ingaan, gaan verder dan enkel het gebruik van de smartphone. Volgens de regels is het verboden om ‘een mobiel elektronisch apparaat’ vast te houden dat gebruikt kan worden voor informatieverwerking of communicatie.

Het verbod behelst dus niet alleen mobiele telefoons, smartphones, tabletcomputers, mediaspelers, digitale foto- en videocamera’s, e-readers, laptops, mobiele navigatieapparaten en mobiele televisies, maar ook mobiele boordcomputers, scanners of werktablets.

Best belangrijk om te weten dus: niet bij het wegrijden na het laden lossen nog even wat intypen op de (mobiele) boordcomputer. Het verbod geldt niet voor het bedienen van apparaten die in een houder zitten, zolang de verkeersveiligheid niet in gevaar komt.

Na overleg met het ministerie is het bedienen van de spreeksleutel voor het gebruik van ingebouwde 27mc apparatuur en mobilofoons uitgezonderd, meldt TLN.  Deze knop hoeft immers alleen vastgehouden te worden op het moment dat de chauffeur een melding doorgeeft en vormt op zich geen elektronisch apparaat voor informatieverwerking en communicatie. Waar mogelijk kan een goede handsfree set de functie van de spreeksleutel overnemen via spraaksturing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer