Ga naar hoofdinhoud

GPS-navigatie in ernstige problemen

Net nu trucknavigatie een beetje van de grond komt, laat het wereldwijde navigatiesysteem GPS het afweten. Dat zegt het General Accounting Office (GAO), de rekenkamer van het Amerikaanse Congres, vandaag in een artikel in de Volkskrant. Om technische en financiële redenen is GPS niet langer up-to-date, wat fikse gevolgen kan hebben voor het weg- en vliegverkeer.

TrucknavigatieHet GAO stelt dat GPS, global positioning system, minimaal 24 volledig werkende satellieten nodig heeft om optimaal te kunnen werken. Het GPS netwerk zit volgend jaar op 95 procent van 24 manen en dat blijft zo tot eind 2014. Gedurende die periode kan de operationele kracht van het systeem inzakken tot 80 procent. Als er minder dan 24 kunstmanen volledig functioneren, heeft dat volgens het GAO-rapport tal van gevolgen. Luchtvaartmaatschappijen zullen transcontinentale vluchten moeten omleiden, uitstellen of schrappen. In steden en bergen zullen reddingsdiensten de locaties van mensen in nood niet meer secuur kunnen vaststellen. Ook kan het leger niet meer goed mikken met bommen die met het gps naar hun doelwit worden gedirigeerd. Uiteindelijk zullen ook gebruikers van navigatieapparatuur en routeplanners ook last ondervinden, zegt GAO

Het GPS systeem wordt beheerd door de Amerikaanse luchtmacht. Het GAO zegt dat de begroting voor GPS al met 870 miljoen dollar overschreden is. De lancering van de eerste van een reeks nieuwe satellieten staat gepland voor dit najaar – al drie jaar later dan oorspronkelijk gepland. Oorzaak daarvan zijn technische problemen. Omdat tijdens een vacuümtest een van de zenders aan boord van een gps-kunstmaan bezweek, heeft de ontwikkeling vertraging opgelopen. Er zijn ook andere mankementen, zoals gebreken aan de onderdelen waarmee de satellieten nauwkeurig in positie worden gebracht.

De GAO noemt het lanceerschema dat de luchtmacht heeft opgesteld ‘bovenmatig optimistisch’. Het constateert dat de aankoop en aanleg van grondapparatuur ook op schema achter ligt.

Bron: De Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer