Ga naar hoofdinhoud

Ministerie in gesprek over hoge Waalse tolboetes

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat in gesprek met de Waalse belastingdienst over de hoge boetes (tot 200.000 euro!) die Nederlandse transporteurs daar krijgen vanwege niet betaalde tol, doordat hun tolkastje niet goed werkte. Dat meldt TLN.

Het ministerie komt in actie nadat TLN gisteren onder meer op BNR Nieuwsradio en Radio 1 meldde dat Nederlandse transporteurs de afgelopen tweeënhalf jaar hoge boetes hebben gekregen. Het punt is dat de tolkastjes van één leverancier soms geen verbinding maakten met het Belgische tolnetwerk, zonder dat ze dat aangeven. Zonder dat de chauffeur het door heeft, betaalt die dan geen tol op de Belgische wegen.

Wanneer de chauffeur staande wordt gehouden, staan er hoge boetebedragen van de afgelopen jaren open, die meteen betaald moeten worden. Waar de Vlaamse autoriteiten zich soepel tonen en het boetebedrag kan worden verlaagd in zulke gevallen, doen de Waalse autoriteiten dat niet. Daarom gaat de minister nu met hen in gesprek.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat noemt het in het Financieele Dagblad ‘zorgwekkend’ dat deze ondernemers de dupe worden van een tolkastje dat niet duidelijk aangeeft dat er een defect is. Ze verzoekt de handhavende instantie in Wallonië om coulant om te gaan met de volgens haar ‘torenhoge’ boetes. Die boetes lopen voor sommige TLN-leden namelijk op tot wel 200.000 euro.

Het probleem met de Belgische tolheffing bestaat al sinds 2016. TLN heeft veel contact met de Vlaamse autoriteiten gehad over de onterechte boetes, met effect. Ook met de Waalse autoriteiten was TLN in contact, maar een gesprek over een oplossing kwam niet tot stand. TLN is dan ook blij met de toezegging van de minister en hoopt dat dit wél verlichting kan brengen voor transportondernemers. TLN gaat nu in gesprek met het ministerie om te kijken hoe er kan worden opgetrokken in het gesprek met de Walen, namens de gedupeerde transportondernemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer