Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse MONOcam oogst Europese lof

De Nederlandse politie controleert nu twee jaar met de MONOcam, de camera die kan controleren of bestuurders achter het stuur een telefoon in de hand hebben. Het toepassen van de camera heeft de interesse gewekt van andere korpsen in Europa, verenigd in RoadPol.

Een delegatie van RoadPol was onlangs op bezoek in Nederland. “Dit handhavingsmiddel is door de politie zelf ontwikkeld, omdat het aantal automobilisten dat met een telefoon in de hand reed sterk toenam en we dit beruchte verkeersrisico zo snel mogelijk wilden tegengaan. Omdat er op dat moment nauwelijks dergelijke systemen te koop waren, besloten we het zelf te bouwen”, aldus RoadPol-raadslid en hoofd verkeerspolitie Paul Broer.

Het gebruik van de camera trekt veel internationale aandacht van politiekorpsen die er alles over willen weten. Onlangs heeft een delegatie van de politie en ministeries uit Luxemburg Nederland bezocht om de MONOcam met eigen ogen aan het werk te zien. De delegatie werd geleid door André Schaack, lid van de RoadPol Council en hoofd van de Luxemburgse verkeerspolitie. Op het kantoor van het Verkeerspolitieteam van de politie-eenheid Midden-Nederland kregen ze eerst informatie over de ontwikkeling en werking van de MONOcam, de Nederlandse wetgeving en juridische context van het gebruik van het systeem en het geautomatiseerde vervolgings- en inningsproces. De gasten konden zien hoe de MONOcam in de praktijk wordt opgesteld en gebruikt op een viaduct boven een snelweg – de methode waarmee het apparaat mobiele telefoons kan vastleggen, zelfs als deze laag onder het dashboard van voertuigen worden gehouden.

“Op dit moment is het voor de Nederlandse politie nog niet mogelijk om de kennis van de camera in het buitenland beschikbaar te stellen. De gesprekken hierover zijn gaande en zodra er meer nieuws te melden is, zullen we dit via RoadPol bekendmaken”, aldus Broer.

Bron: RoadPol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer