PTV bouwt aan nieuwe set planningscomponenten • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

PTV bouwt aan nieuwe set planningscomponenten

PTV is onder de naam PTV Developer gestart met de ontwikkeling van een compleet nieuwe set softwarecomponenten voor mapping, routing, geocoding & optimisation. Met PTV Developer verandert elk IT-systeem in een tool waarmee gebruikers nog sneller, beter en gemakkelijker CO2-uitstoot, tolkosten en routes kunnen berekenen of ritten optimaliseren. Op termijn zal PTV Developer de huidige set API’s PTV xServer vervangen.

PTV is naar eigen zeggen al jarenlang toonaangevend in softwarecomponenten voor mapping, routing, geocoding & optimisation. Met name vanwege de data die PTV tot haar beschikking heeft, zoals: tolkosten, verkeersinformatie, truckattributen & emissie informatie. Elk bestaand IT-systeem verandert na integratie van deze componenten in een multifunctioneel systeem met geïntegreerde functionaliteit voor onder meer het geocoderen van adressen, weergeven van kaarten, berekenen van routes en optimaliseren van ritten. Tientallen ERP-systemen en transport management systemen maken succesvol gebruik van deze API’s.

Maarten Bloemendal

Met de volledig nieuwe set planningscomponenten van PTV Developer leveren deze IT-systemen straks nog meer functionaliteit, nog snellere prestaties en nog betere resultaten. “Gebruikers willen steeds vaker en steeds sneller ritten en routes berekenen. Daarom zijn we volledig opnieuw gestart met de ontwikkeling van planningscomponenten die door gebruik van nieuwe algoritmes nog sneller en beter zijn”, verklaart Maarten Bloemendal die binnen PTV Benelux verantwoordelijk is voor de Mapping, Routing & Optimisation Solutions.

PTV Developer is het antwoord van PTV op de toenemende vraag naar real-time berekeningen, last-mile optimalisatie en CO2-calculatie. Daarnaast maakt deze nieuwe set API’s het gemakkelijker om een Control Tower te bouwen die maximaal inzicht biedt in transportstromen. “Wij zien in de markt meer behoefte ontstaan aan het gebruik van externe data voor het berekenen van ritten en routes. Denk aan weers- en verkeersinformatie, maar ook data van wegbeheerders over wegwerkzaamheden en wegafsluitingen. Met PTV Developer wordt dat een stuk gemakkelijker”, stelt Bloemendal.

Met PTV Developer mikt PTV niet alleen op toepassingen in transport en logistiek, maar ook op andere sectoren met mensen op de weg. Denk aan service- en onderhoudsbedrijven, installatiebedrijven, inspectiediensten en trombosediensten. Met de componenten van PTV Developer kunnen planners vanuit hun bestaande IT-systemen direct afspraken inplannen en ritten optimaliseren.

Het integreren van planningscomponenten wordt met PTV Developer nog gemakkelijker. PTV biedt RESTful APIs aan, gebruikmakend van de OpenAPI standaard. Programmeurs van oftwareleveranciers en bedrijven met zelfontwikkelde oplossingen kunnen zelfstandig aan de slag met de componenten en bij PTV aankloppen als aanvullende ondersteuning nodig is.

PTV Developer komt in de plaats van PTV xServer, de huidige set planningscomponenten. “Wij zijn inmiddels gestart met de ontwikkeling van PTV Developer. Bedrijven kunnen de API’s alvast testen en inzetten voor eenvoudige use cases op het gebied van tijd- en afstandsberekeningen, tonen van een digitale kaart, routecalculaties, geocoderen & route optimalisatie. Voor complexe toepassingen zoals het optimalisatie van ritten met meerdere stops per rit is PTV Developer op dit moment nog niet geschikt. Ook is PTV Developer nog niet geschikt voor het berekenen van afstanden conform de TLNplanner. Op termijn komt die functionaliteit uiteraard beschikbaar”, stelt Bloemendal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer