Ga naar hoofdinhoud

Route Optimiser ST belangrijk bij groeispurt Elst Transport

Als het aan Danny van Loon ligt, kleuren de snelwegen de komende jaren oranje met de vrachtwagens van Elst Transport. De transportondernemer wil een bepalende speler worden in de distributie van bouwmaterialen. Met een groei van veertig procent heeft Elst Transport het afgelopen jaar een flinke stap vooruit gezet. Voor verdere groei is het zaak de planning en de uitvoering te optimaliseren. [INHOUD | INDEX TTMnl2019_2_30]

De familie Elst heeft transport in het bloed. In 1876 vervoerde Laurentius Elst al goederen met paard en wagen door Noord-Brabant. Exact honderd jaar later werd Danny geboren, de telg die in Laurentius’ voetsporen zou treden. Zijn bedrijf heeft hij niet naar Laurentius, maar naar zijn grootmoeder Cornelia genoemd. “Een geweldige, warme vrouw”, vertelt Van Loon. “Zij stond altijd voor iedereen klaar. Zij is mijn inspiratiebron.”

Operational Manager Kevin Aartsen (L) en Logistiek Manager Chris Gerritsen.

Inmiddels is Elst Transport uitgegroeid tot een transportbedrijf dat vanuit Moerdijk elke dag zo’n 30 tot 35 ritten verzorgt. Vanuit de vestiging in Apeldoorn vertrekken nog eens 8 tot 10 ritten per dag. De afgelopen jaren is het aantal ritten flink gegroeid. “In 2017 hadden we gemiddeld 800 stops per dag, in 2018 waren dat er gemiddeld 1150, dit jaar groeien we naar 1500 stops”, verklaart van Loon.

Nichemarkt

Voor 95 procent zijn al die vrachtauto’s gevuld met goederen voor de bouw en industrie, afkomstig van groothandels zoals Polvo, Destil, Burghouwt en van Buuren. Bouwmaterialen vormen een nichemarkt, waarin het aanbod varieert van kleine pakketten met deurbeslag tot volumegoederen met een lengte van zes tot zeven meter. Elst gaat geen zending uit de weg. “Anderen schuiven een zending snel af als het lastig wordt. Wij nemen ook het kleinste doosje en het langgoed mee. Daarmee onderscheiden we ons in de markt.”

Om een volgende groeispurt te kunnen maken moet de operatie op orde zijn. Met name kwaliteit en tijdigheid zijn in de bouw een grote uitdaging. Bouwbedrijven houden zelf steeds minder voorraad op bouwplaatsen aan. Ze vertrouwen liever op de voorraadbeschikbaarheid van de groothandel. “Maar dan moeten die goederen wel op tijd aanwezig zijn”, weet Kevin Aartsen, operations manager bij Elst.

Een andere eis is veiligheid. Bouwplaatsen ontvangen het liefst alleen chauffeurs die een VCA-certificaat hebben en een veiligheidsinstructie hebben gekregen. Elst voldoet daaraan. “We kunnen in onze planning drie minuten per stop reserveren, maar dat is onvoldoende als de chauffeur eerst een filmpje moet bekijken”, zegt Aartsen.

Uitzonderingen

Route Optimiser ST is een belangrijk instrument in de operatie van Elst. Belangrijkste reden voor aanschaf van dit systeem: de factor tijd. Een ritplanningssysteem bespaart de planners kostbare uren. “Daarnaast stellen opdrachtgevers steeds meer eisen. Ze willen weten waar onze vrachtauto rijdt en wat de verwachte aankomsttijden zijn”, vertelt logistiek manager Chris Gerritsen, die aangeeft dat van optimalisatie vroeger niet of nauwelijks sprake was. “Per route bepaalde de chauffeur zelf de volgorde van de stops.”

Nu start de planner van dienst rond zeven uur ’s avonds met plannen. Het systeem verdeelt de orders zo goed mogelijk over de verschillende ritten. Zendingen met afwijkende lengtes of gewichten worden met kleuren en symbolen weergegeven, zodat planners weten waarop ze moeten letten. Heeft een zending een lengte van zeven meter? Dan past die niet in een busje.

Elst hanteert vaste routes. Het TMS levert die aan het ritplanningssysteem, waardoor de planners snel kunnen zien of de ritten realistisch en haalbaar zijn. Een route die vandaag 35 stops telt, heeft morgen misschien 55 stops. “Dan verschuiven we orders van de ene route naar de andere. Of we plaatsen een extra route ertussen”, weet Aartsen.

Betrouwbaar

De belangrijkste voordelen van Route Optimiser ST zijn inzicht en overzicht. De planners kunnen nu een kaart van Nederland oproepen waarop alle ritten en stops zijn geprojecteerd. Ze zien wanneer de stops gepland zijn, zodat ze klanten daarover kunnen informeren. Daarnaast krijgen ze inzicht in de beladingsgraad en kosten van een rit. “Wij zien nu vooraf wat een rit ons opbrengt. En wat belangrijk is: wat op het scherm staat, klopt ook met de praktijk”, vertelt Aartsen, die ook de service van PTV prijst. “Als we een probleem hebben, worden we snel en goed geholpen. Ook ’s avonds.”

In tien jaar tijd is het planningssysteem onmisbaar geworden. Met name de afgelopen twee jaar is het aantal stops zo snel gegroeid, dat een manuele planning niet meer te doen is. “Wij maken steeds intensiever gebruik van het systeem door de instellingen te verfijnen. Dit jaar nemen we de tijd om de planning nog verder te optimaliseren.”

2500 stops

Route Optimiser ST speelt een belangrijke rol bij het realiseren van de ambitieuze doelstellingen van Danny van Loon. Hij ziet mogelijkheden om het aantal stops uit te breiden tot 2500 per dag. Door meer klanten uit dezelfde sector binnen te halen, groeit de efficiëntie. Van Loon spreekt over het Elst-model. “Als we op één adres zendingen van vijf of zes klanten kunnen afleveren, gaan we geld verdienen”, vertelt Van Loon. “Het liefst hebben we dat bouwbedrijven straks tegen hun leveranciers zeggen dat ze ons moeten inschakelen voor transport om zo weinig mogelijk bewegingen naar hun bouwlocaties te hebben en de CO2-uitstoot te reduceren. Op die manier zorgen we ervoor dat er een win-win situatie ontstaat.

TEKST: MARCEL TE LINDERT | FOTO’S: PETER ROEK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer