Conti heeft EU-goedkeuring voor smart tacho • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Conti heeft EU-goedkeuring voor smart tacho

Continental is de eerste leverancier op de markt die het groene licht heeft gekregen voor zijn intelligente VDO DTCO 4.0 digitale tachograaf en de KITAS 4.0 snelheidssensor. De eerste fabrikanten van bedrijfsvoertuigen zijn al gestart met de installatie van de VDO DTCO 4.0 in hun nieuwe vrachtwagens en bussen. Dat betekent dat de eerste modellen met de nieuwe technologie binnenkort worden geleverd aan dealers en fleet owners.

“De DTCO 4.0 brengt een hoop nieuwe technologie met zich mee om de tachograaf veiliger te maken en de gebruiker meer functionaliteit te bieden”, zegt Rob Tamse, managing director Continental Automotive Trading Nederland. “Het productieproces wordt daarmee een stuk complexer. We zijn erin geslaagd om parallel aan de productie van de DTCO 3.0 de nieuwe productiestappen voor de DTCO 4.0 versneld door te voeren. Daardoor hebben we de zeer veeleisende goedkeuringsprocedures op tijd kunnen doorlopen en hebben onze klanten voldoende tijd om hun voertuigen uit te rusten.”

Zelfs voertuigen die vóór hun eerste registratie bij de truckopbouwers worden afgeleverd, kunnen nu op voorhand in de fabriek worden uitgerust met de nieuwe technologie die door de wet wordt voorgeschreven. Volgens de nieuwe tachograafverordening (EU) 165/2014 moeten alle nieuw geregistreerde vrachtwagens vanaf 15 juni 2019 een intelligente digitale tachograaf, ofwel slimme tachograaf, aan boord hebben, in combinatie met de nieuwe KITAS 4.0 snelheidssensor.

Transportbedrijven die hun wagenpark uitbreiden of vernieuwen met de DTCO 4.0 zullen daar op verschillende manieren baat bij hebben. Zo maakt de koppeling met een GPS-systeem de transportplanning eenvoudiger en zorgt de draadloze overdracht van gegevens tijdens wegcontroles, voor minimaal oponthoud.

Daarbij ontwikkelt de intelligente tachograaf zich tot een uitgebreid, geauthentiseerd en veelzijdig telematicasysteem. Dankzij de toonaangevende beveiligingstechnologie kan het op een veilige manier gegevens uitwisselen met andere systemen. Daardoor worden tal van nieuwe toepassingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan koppeling met een app die de chauffeurs naar het dichtstbijzijnde goedkope tankstation leidt of registratie van de werktijd van inhuurkrachten voor automatische salarisverwerking.

Rob Tamse: “De komende jaren zal een heel palet aan services ontstaan met DTCO 4.0 als kloppend data-hart. Deze services zullen het leven van chauffeurs en fleetmanagers alleen maar makkelijker maken.”

Updates voor de archivering van tachograafdata en voor de verschillende VDO-apps en downloadtools zijn nu beschikbaar of zullen tijdig beschikbaar zijn voordat de nieuwe EU-verordening van kracht wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer