Rij- en rusttijden aangepast voor noodhulp Limburg • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Rij- en rusttijden aangepast voor noodhulp Limburg

foto ter illustratie

Net als in de door de watersnood getroffen gebieden in Duitsland wordt ook in het rampgebied in Limburg een tijdelijke uitzondering gemaakt rond de geldende rij- en rusttijden. Het gaat dan enkel om transport dat te maken heeft met directe hulp in het rampgebied. Dat meldt TLN.

Limburg is bestempeld als rampgebied. Er is behoefte en noodzaak aan hulp, ook van transportondernemers- en chauffeurs die te hulp schieten om deze ramp te bestrijden. Denk aan het vervoeren van zandzakken, puin of andere benodigde goederen.

Nederland doet, bij monde van de ILT, een beroep op artikel 14.2 om dit expliciete vervoer uit te zonderen van de Verordening 561/2006. Concreet houdt dit in dat:

 • de uitzondering geldt van 12 juli 2021 tot 2 augustus 2021.
 • de gestelde rij- en rusttijden uit de artikelen 6 tot en met 8 Vo. 561/2006 niet van toepassing zijn op vervoer met betrekking tot directe hulp in dit rampgebied;
 • tachografen en bestuurderskaarten gewoon gebruikt moeten worden, maar er ‘Out of scope’ moet worden gereden tijdens dit ‘hulpvervoer’;
 • er een reguliere dagelijkse dan wel wekelijkse rusttijd moet zijn genoten alvorens de reguliere vervoersactiviteiten weer worden hervat.

Voor wat betreft punt 3 geldt dat, nadat de bestuurderskaart geplaatst is, de tachograaf op ‘out of scope’ geschakeld moet worden. Deze functie ‘out of scope’ is in en uit te schakelen via het menu van de tachograaf. Let op: Out of scope wordt automatisch weer uitgeschakeld wanneer een bestuurderskaart opnieuw geplaatst wordt.

Eén reactie op “Rij- en rusttijden aangepast voor noodhulp Limburg

 • Willem

  “Out of scope” rijden, weten ze in Frankrijk en België van deze tijdelijke ontheffing?
  Of mogen de chauffeurs daar straks gewoon even € 4.500,00 afrekenen omdat er “Out of scope” gereden is?
  Ze doen daar normaal gesproken al moeilijk als er door een monteur tijdens een proefrit al zo is gereden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer