Ga naar hoofdinhoud

‘Tariefstelsel transportsector wordt eenvoudiger’

Het tariefstelsel voor de transportsectoren wordt eenvoudiger, beter uitlegbaar en transparanter. Dat laat minister Nieuwenhuizen weten in een brief aan de Tweede Kamer, meldt Bovag. Het aantal tarieven en tariefregelingen wordt drastisch teruggebracht. Het uitgangspunt voor de nieuwe opbouw van het stelsel is dat de tarieven kostendekkend moeten zijn.

Zodra het nieuwe stelsel in werking treedt, worden tarieven die boven de kostprijs liggen in een keer verlaagd naar kostendekkend niveau laat de minister weten. Als voorbeeld noemt zij de tachograafkaart. Bovag vindt deze verlaging net als veel andere branche- en ondernemersorganisaties veel te gering.

Het nieuwe stelsel betekent ook dat de niet kostendekkende tarieven worden verhoogd. Dat gebeurt geleidelijk totdat ook deze tarieven kostendekkend zijn. Deze kostenverhogingen en -verlagingen staan los van de jaarlijkse tarievenwijziging per 1 januari 2020.

Het tariefstelsel wordt aangepast omdat het huidige stelsel uit meerdere regelingen bestaat en 600 verschillende tarieven kent voor de verschillende sectoren van Infrastructuur en Waterstaat. Dat is onnodig ingewikkeld en ondoorzichtig.

Voor het nieuwe stelsel komt in januari een internetconsultering waar Bovag namens zijn leden op reageert. Bovag vindt de plannen nog niet ver genoeg gaan. De minister verwacht op 1 juli 2020 de nieuwe regeling in werking te kunnen laten treden.

Bron: Bovag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer