Ga naar hoofdinhoud

Spaanse ‘naming and shaming’ wanbetalers werkt

In Spanje worden sinds augustus van dit jaar wanbetalers in de transportsector openlijk online gezet. Met succes, want al in september zijn de betalingsachterstanden met tweederde afgenomen.

Dit wordt gerapporteerd door de Spaanse brancheorganisatie Fenadismer, die maandelijks een lijst van wanbetalers compileert onder de noemer ‘Permanent Observatorium voor Betalingsachterstanden’. In september werd een opvallende afname van de betalingstermijnen geregistreerd, met een gemiddelde van 65 dagen. Dit markeert de eerste keer dat betalingsachterstanden op zo’n laag niveau liggen, en het cijfer voor september benadert de wettelijke maximale betalingstermijn.

In die specifieke maand had ongeveer 66 procent van de wanbetalers een betrekkelijk kleine betalingsachterstand, variërend van 60 tot 90 dagen. Aan de andere kant had nog steeds 11 procent van de bedrijven die niet tijdig betaalden een betalingsachterstand tot 120 dagen, wat aanzienlijk verbeterd is ten opzichte van 2022, toen meer dan 20 procent in deze categorie viel.

In augustus publiceerde het Spaanse ministerie van Transport in samenwerking met Fenadismer voor het eerst een lijst van bedrijven die boetes kregen voor het niet tijdig betalen van vervoerders. Deze lijst omvatte 64 bedrijven met boetes variërend van 701 tot meer dan 25.000 euro, waarbij de maximale boete 30.000 euro bedraagt. Deze lijst omvat zowel kleine transportbedrijven als grote gevestigde namen.

Het Spaanse ministerie van Transport kondigde in oktober 2021 aan dat ze regelmatig lijsten van overtredende bedrijven zouden publiceren, met als doel de transparantie en verantwoording in de wegvervoersector te vergroten, eerlijke handelspraktijken te bevorderen en tijdige betalingen aan te moedigen. Deze lijst is operationeel sinds augustus van dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer