Ga naar hoofdinhoud

Chauffeur moet voor Verenigd Koninkrijk nú een paspoort aanvragen

Foto: Rijksoverheid

Nederlandse chauffeurs kunnen vanaf 1 oktober 2021 niet meer met een identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk (VK) reizen. Hiervoor is per 1 oktober een geldig paspoort noodzakelijk. Enkele dagen geleden kwam in het nieuws dat het in sommige gemeenten extra druk is bij de loketten van de afdeling Burgerzaken. Mensen moeten soms tot wel 4 weken wachten op een nieuw paspoort. Dat meldt Evofenedex, dat ketenpartners en collega’s oproept elkaar hierop te attenderen. Geen paspoort betekent immers vertraging van leveringen.

Het hebben van de juiste papieren is in de meeste gevallen opgenomen als een standaardafspraak in een (vervoers)overeenkomst tussen een opdrachtgever en logistiek dienstverlener; een paspoort valt daar ook onder. Wanneer de documentatie juist is, is een voorspoedige afhandeling gewaarborgd. Dat chauffeurs tijdig in bezit zijn van een geldig paspoort voor een levering van of naar het VK, vergt dus geen aparte overeenkomst of clausule (tenzij daarover niets in de overeenkomst genoemd staat). Vertraging bij het leveren van de zending door het ontbreken van de juiste reispapieren levert voor alle partijen problemen op. Bovendien is de eventuele schadevergoeding in het wegvervoer in beginsel slechts beperkt. Voorkomen is dan ook beter dan genezen.

Veel mensen hebben hun bezoek aan de afdeling Burgerzaken afgelopen jaar uitgesteld in verband met de coronamaatregelen. Ook komen mensen er nu in de vakantieperiode achter dat hun reisdocument (bijna) is verlopen. Dit leidt tot wachttijden tot wel 4 weken voor de aanvraag van diverse documenten. Wees daarom alert en attendeer je chauffeurs en/of logistiek dienstverlener(s) op de paspoortverplichting per 1 oktober aanstaande. Een quickscan van de vervoerovereenkomst kan ook geen kwaad.

Bron: Evofenedex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer