Chauffeurs uit haven Antwerpen hoeven niet in quarantaine • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Chauffeurs uit haven Antwerpen hoeven niet in quarantaine

Vrachtwagenchauffeurs die van Nederland naar de Antwerpse haven of omgekeerd rijden, moeten niet in quarantaine gaan. Wel wordt chauffeurs gevraagd de cabine van de truck zo weinig mogelijk te verlaten. Dat heeft de Taskforce Haven van Antwerpen woensdag bekend gemaakt.

De Antwerpse haven behoort tot de essentiële infrastructuur van België omdat ze cruciaal is voor de bevoorrading van het land en van Europa. De haven blijft ook tijdens deze tweede coronagolf 100 procent operationeel.

Woensdag vond opnieuw een vergadering plaats van de Covid-19 Taskforce van de Haven van Antwerpen. De deelnemers aan de taskforce vinden het belangrijk om de situatie nu goed te monitoren en de werking van de haven te blijven waarborgen.  

Momenteel blijft het havenplatform gewoon doorwerken. Tot nu toe werden enkel geïsoleerde gevallen van het virus vastgesteld. Er is ook geen verhoging van het ziekteverzuim merkbaar ten opzichte van vorig jaar. Omwille van de vernieuwde maatregelen heeft de taskforce wel enkele aandachtspunten gedefinieerd:

Er gelden verschillende maatregelen voor de provincies Antwerpen en Oost Vlaanderen. Er wordt momenteel bekeken welke maatregelen, o.a. het dragen van mondneusmaskers, van toepassing zijn binnen het havengebied.

Aangezien de haven een essentiële sector is, zijn havenmedewerkers niet onderhevig aan de avondklok voor hun werkzaamheden in de haven. Een attest van de werkgever volstaat bij controles – attesten die tijdens de eerste corona-uitbraak zijn gemaakt, blijven geldig.

Antwerpen werd op ‘code oranje’ gezet door Nederland. Maar vracht- en scheepvaartvervoer worden door de Nederlandse autoriteiten beschouwd als noodzakelijk vervoer en voor hen geldt deze code niet. Voor vrachtwagenchauffeurs en andere transportmedewerkers geldt dat als zij voor hun werk reizen, zij niet in thuisquarantaine hoeven, tenzij zij klachten hebben. Deze sectoren zullen geïnformeerd worden door de Nederlandse overheid. Vrachtwagenbestuurders worden verzocht hun voertuig niet vaker dan strikt noodzakelijk te verlaten. Schippers en bemanning worden verzocht om aan boord te blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer