EC: ‘Inspectie mag chauffeurs niet om hotelbonnetjes vragen’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

EC: ‘Inspectie mag chauffeurs niet om hotelbonnetjes vragen’

Bij controles van chauffeurs of zij de normale wekelijkse rust (45 uur) buiten de cabine hebben doorgebracht mogen handhavers niet vragen om documenten als extra bewijs. Dat heeft de Europese Commissie gezegd in een toelichting op deze regels uit het Mobility Package.

In de update zegt de Commissie dat het haar ter ore was gekomen dat handhavers van diverse EU-lidstaten bewijsstukken van chauffeurs eisten om aan te tonen dat zij niet aan het cabinekamperen waren maar in de voorgeschreven adequate accommodatie hadden doorgebracht. Zoals bekend is er in Europa door deze interpretatie van regels een levendige handel in hotelbonnetjes ontstaan.

De Commissie legt uit dat volgens artikel 36 registratiebladen (in het geval van een analoge tachograaf) en alle manuele registraties en afdrukken en de bestuurderskaart (in het geval van een digitale tachograaf) kunnen worden geëist. Er wordt echter aan toegevoegd dat ‘de autoriteiten van de lidstaten geen andere dan de in artikel 36 van deze verordening bedoelde documenten mogen eisen.’ Ook verwijst de Commissie naar artikel 4, lid 6, van Richtlijn 2006/22/EG, waarin de verplichting is opgenomen tot samenwerking tussen de lidstaten bij de controle op de naleving van de rij- en rusttijden. “Indien in een lidstaat de bevindingen van een wegcontrole van de bestuurder van een in een andere lidstaat ingeschreven voertuig aanleiding geven tot het vermoeden dat er inbreuken zijn gepleegd die tijdens de controle niet kunnen worden vastgesteld wegens het ontbreken van de nodige gegevens, verlenen de bevoegde instanties van de betrokken lidstaten elkaar bijstand om de situatie op te helderen”, luidt het deel van de regels dat de Commissie in haar bijgewerkte versie benadrukt.

De verduidelijking van de Commissie bevestigt vervolgens dat vrachtwagenchauffeurs in de praktijk alleen kunnen worden beboet voor het niet nemen van de wekelijkse rusttijd buiten hun cabine als zij daadwerkelijk hun wekelijkse rusttijd nemen op het moment dat zij en hun voertuig worden gecontroleerd.

9 reacties op “EC: ‘Inspectie mag chauffeurs niet om hotelbonnetjes vragen’

 • Jac

  Leve de Europese markt we beginnen iets maar gaan niet handhaven

 • Anton van Manen

  Echt waardeloos, in de cabine overnachten mag niet. Maar fatsoenlijk handhaven mag ook niet, waardeloze wetgeving

 • Buitenlandchauffeur

  Je mag verblijven in de cabine.
  Dat mag je voor je 9u, 11u, 24u, en 44,59u.
  Maar doet het geen 45u, want dan ben je een crimineel.
  Je mag wel 44.59u, kleine onderbreking, en dan bv nogmaals 44,59u rust maken.
  Dat is geheel legaal……….

  Ja mag volgens de RTW ook in een tentje naast je cabine je 45u doorbrengen.

  Je mag ook cabineruil doen met een wild vreemde.

  Die hele 45u rust slaat nergens op.
  Als je zolang onderweg ben, zit je niet te wachten op 45u rust.

  Zelfs de 24u rust slaat nergens op.
  Voorbeeld. Je stopt om 18.00 voor je 24u rust.
  Dan mag je om 18.00 weer beginnen aan een nieuwe werkdag.
  Na een dagje cabine hangen, kan je heel de nacht door. Jippie.

 • Paul van Mil

  Regels,regels,regels. Zieke geesten daar in Brussels. Laat al die handhavers s’nachts de parkeerplastsen bewaken. Dan kan de chauffeur ook eens fatsoenlijk slapen. Dan zit er nog diesel in de tank, is het zeil niet open gesneden. Hotel bonnetjes…….? Chauffeurstekorten…….? Wie wil dit wetk nog doen?

 • Paul van beek

  In de jaren 90 alles toelaten met het uitvlaggen….nu de ernst van de fout inzien, maar niet bij machten om een actief controle beleid te voeren….

 • Gerardus

  Dit is de reden waarom ik met mijn bedrijf gestopt ben. Zoveel idiote regels…

 • Marinus

  Totale waanzin……voordat dit bericht hier verscheen stonden in Nederland de parking langs de snelweg vol….raraadsel zouden dat Nederlandse truckers zijn? Natuurlijk niet….juist door DIE nationaliteiten is die ellende met controles begonnen. Je raad het al dat volk heeft “geen geld” en men spreekt de taal niet. Tja ambtenaren hebben een mobiel die alles kan vertalen “met een druk” op de knop maar ja….het is veel makkelijker om West-Europese truckers uit te kleden….GEK HE dat er niemand meer trucker wil worden. Goed nieuws dus….dit!!!

  1. mark

   Het komt niet door DIE nationaliteiten. Dat zijn gewoon mensen die hun brood willen verdienen.

   De ellende komt door Nederlandse transportbedrijven en hun klanten die geen faire prijs willen betalen voor transport en een spoor van vernieling trekken om er maar rijker van te worden.

 • Willem

  Alle regels die op gesteld zijn en worden zijn altijd negatief voor de chauffeur hij staat met een been in de gevangenis en een been in het graf en met deze regels willen ze nog chauffeurs werven de beloning is goed maar dan moet je wel overuren of weekenden draaien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer